Военноморските сили на САЩ публикуваха снимки на останките от сваления китайски балон, прелетял над територията на САЩ и Канада от запад на изток в края на седмицата, съобщава Руската служба на Би Би Си.

В събота балонът беше свален над Атлантическия океан край бреговете на Южна Каролина. Оттогава водолази претърсват дъното, за да съберат максимално количество отломки и да проучат техническите възможности и предназначението на летателния апарат.

Въпреки че Пекин настоява, че балонът е бил предназначен за чисто цивилни - метеорологични цели и е бил отнесен в САЩ от вятъра, Вашингтон смята, че той е бил използван за събиране на разузнавателна информация и неговият полет е нарушение на американския суверенитет.

В петък, докато балонът още беше във въздуха, държавният секретар Антъни Блинкън отложи отдавна планираното си посещение в Китай за неопределено време.

Според The ​​Washington Post, позовавайки се на анонимни източници в разузнавателната общност, разузнавателните агенции на САЩ са свързали балона с по-широка програма за събиране на разузнавателна информация, ръководена от Народноосвободителната армия на Китай.

Според американски служители балонът е бил висок около 60 метра, гондолата му е била сравнима по размер със самолет за средни разстояния и е тежала стотици, ако не и хиляди килограми.

Пентагонът заяви във вторник, че Китай е отказал на САЩ искането за телефонен разговор от министъра на отбраната Лойд Остин до китайския му колега. Китай все още не е коментирал това изявление.

Междувременно, според The ​​Washington Post, разузнавателните агенции са идентифицирали още няколко подобни инцидента през последните години (когато често са били пренебрегвани) и са заключили, че в Китай има цяла програма за събиране на разузнавателна информация с помощта на балони.

Въпреки че китайските шпионски спътници имат подобни възможности, балоните могат да се реят над обекта на наблюдение много по-дълго. Те са оборудвани с цифрови камери с висока разделителна способност.

Програмата се управлява от Народноосвободителната армия на Китай от остров Хайнан в Южнокитайско море. Самите балони са произведени от частна фирма.

Китай е пуснал десетки от тези балони от 2018 г. насам. Техни цели са били не само САЩ, но и техните партньори и съюзници в Източна Азия - Япония, Индия, Виетнам, Тайван и Филипините. Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман е разговаряла с около 150 дипломати от 40 съюзнически и партньорски държави в понеделник, за да ги информира за констатациите на разузнаването.

Китай призна в понеделник, че още един балон също се намира във въздуха, също уж цивилен и отклонил се от курса. Колумбийските въоръжени сили съобщиха, че са видели балона във въздушното си пространство на 3 февруари.

Южна Корея съобщи за балон на КНДР в небето си

Южна Корея съобщи за балон на КНДР в небето си

Балонът е летял няколко часа във въздушното пространство на Юга вчера