Колумбийските военни потвърдиха за засечен въздушен обект, подобен на балон, летящ над територията на страната, съобщи "Ройтерс".

ВВС на Колумбия предоставиха оскъдна информация по случая.

Американски военни служители в петък заявиха, че китайски балон е бил забелязан някъде над Латинска Америка, но не уточниха местоположението му.

Според изявлението на колумбийските военновъздушни сили, военновъздушните сили са наблюдавали обекта, докато не напусне въздушното пространство на страната.

"Установено е, че не представлява заплаха за националната сигурност", се казва в изявлението.

Към неделя не е публикувано друго официално потвърждение за неидентифицирани балони, летящи над други страни от Латинска Америка.

През последните дни обаче във Венецуела и Коста Рика бяха наблюдавани балони от множество потребители на социалните медии.

САЩ свалиха шпионския китайски балон

САЩ свалиха шпионския китайски балон

Решението е на властите

Припомняме, че сагата със сваления китайски шпионски балон край бреговете на САЩ прикова общественото внимание в продължение на дни и беше възприета като влошаваща американско-китайските отношения.

Съединените щати свалиха предполагаем китайски шпионски балон край бреговете на Каролина, след като той премина през чувствителни военни обекти в Северна Америка и се превърна в най-новата точка на напрежение между Вашингтон и Пекин. 

В събота президентът Джо Байдън заяви пред репортери, че "ще се погрижим за това", когато беше попитан за балона. Федералната авиационна администрация и бреговата охрана работиха по разчистването на въздушното пространство и водата под балона, когато той достигна океана.

Телевизионни кадри показаха малка експлозия, след която балонът се спусна към водата. В близост бяха забелязани американски военни самолети, а във водата бяха разположени кораби, които да осъществят операцията по извличането на балона.

САЩ следят китайски разузнавателен балон над Монтана

САЩ следят китайски разузнавателен балон над Монтана

Предполага се, че предназначението на този балон е за наблюдение

Спорът избухна в четвъртък, когато американски служители заявиха, че следят голям китайски "балон за наблюдение" в небето на САЩ, но решиха да не го свалят поради опасения, че може да нарани хора или имущество на земята.

Това накара държавния секретар Антъни Блинкън в петък да се откаже от пътуването си до Пекин.

След първоначални колебания Пекин призна собствеността си върху "дирижабъла", но заяви, че това е метеорологичен балон, който е бил изпуснат от курса, и добави, че съжалява за ситуацията.

"Дирижабълът е от Китай. Това е граждански дирижабъл, използван за изследователски, основно метеорологични, цели", се казва в изявление на китайското външно министерство от петък.