Китай енергично протестира срещу преминаването на американски военни кораби през Южнокитайско море, твърдейки, че действията на САЩ са нанесли значителни щети на суверенитета и сигурността на Китай. Това настоя говорителят на китайското външно министерство, цитиран от световните осведомителни агенции.

"Бойният кораб USS Gabrielle Giffords от военноморските сили на САЩ, на 20 ноември, незаконно навлезе във водите близо до островите Наншан (известни още като островите Спратли). На 21 ноември ракетният разрушител USS Wayne E. Meyer произволно нахлу във водите на архипелаха Сиша (известен още като Параселски острови)", уточни говорителят.

Китай призова САЩ да спре с военните провокации в Южнокитайско море

Китай призова САЩ да спре с военните провокации в Южнокитайско море

И изпрати ударна група със самолетоносач в Тайванския пролив

Той подчерта, че действията на САЩ са нарушили суверенитета и интересите по отношение на сигурността на Китай, а също така подкопавали стабилността в Южнокитайско море, което подтиква Китай да протестира.

"Сегашната ситуация в Южнокитайско море е стабилна като цяло и съответните страни са фокусирани върху диалога и сътрудничеството. Китайската страна настоятелно призовава САЩ незабавно да спрат с подобни провокации. Китай ще прибегне до всяка необходима мярка за защита на националния суверенитет и сигурност, както и за поддържане на мира и стабилността в Южнокитайско море", добави говорителят на китайското външно ведомство.

Разрушител на САЩ плава в близост до спорни острови в Южнокитайско море

Разрушител на САЩ плава в близост до спорни острови в Южнокитайско море

Осведомителната агенция коментира, че действията на Съединените щати вероятно ще ядосат Пекин

По-рано през седмицата два американски кораба преминаха близо до две групи спорни острови - архипелазите Спратли и Парасел - в Южнокитайско море.

В продължение на десетилетия Китай оспорва статута на редица територии в Южнокитайско море, към които има териториални претенции, преди всичко островите Спратли и Парасел.

През последните години САЩ изпращат свои разрушители близо до островите. Въпреки протестите от страна kd Пекин, Вашингтон настоява, че корабите му ще плават навсякъде, където е разрешено от международното право.

US самолетоносач плава в Южнокитайско море на фона на учения на Китай

US самолетоносач плава в Южнокитайско море на фона на учения на Китай

Китай обяви, че ще проведе военни учения в близост до спорните Параселски острови в Южнокитайско море днес и утре