Китай призова американските военни да спрат да показват мускули в Южнокитайско море и да избягват добавянето на "нови несигурности" по отношение на Тайван по време на разговори на високо ниво, които подчертаха напрежението между двете най-големи икономики в света, съобщава "Ройтерс".

Забележките на китайския министър на отбраната Вей Фенг към американския министър на отбраната Марк Еспър, цитирани от говорител на Китай, са само две седмици, след като висш служител на Белия дом осъди китайското "сплашване" в натоварения воден път.

Еспър отново обикаля Азия, с фокус Китай, заплаха за глобалната доминация на САЩ

Еспър отново обикаля Азия, с фокус Китай, заплаха за глобалната доминация на САЩ

Военни в Корея определят САЩ за хлъзгав съюзник

Те са и ден, след като Еспър публично обвини Пекин, че "все по-често прибягва до принуда и сплашване за постигане на стратегическите си цели" в региона.

По време на разговори в кулоарите на форум на министрите на отбраната в Банкок, Вей призова Еспър да "спре да показва мускулите в Южнокитайско море и да не провокира и ескалира напрежението в Южнокитайско море", коментира говорителят Ву Цян.

САЩ обвинява Китай, че милитаризира Южнокитайско море и се опитва да сплаши съседите си от Азия, които може да искат да експлоатират запаси от нефт и газ на стойност трилиони долари.

Китай: Наблюдаваме движението на бойните кораби на САЩ

Китай: Наблюдаваме движението на бойните кораби на САЩ

Китайските въоръжени сили ще останат бдителни и ще бранят суверенитета на Китай

ВМС на САЩ редовно дразнят Китай, като провеждат операции за "свобода на навигация", близо до островите на Китай, в Южнокитайско море.

Попитан конкретно какво Вей иска от САЩ, Ву допълва: "Ние (призоваваме) американската страна да спре да се намесва в Южнокитайско море и да спре военните провокации в Южно Китайско море."

Въпреки топлите думи пред репортери, Вей и Еспър обсъдиха трудни въпроси, включително управлявания от Китай Хонконг, с месеци антиправителствени протести.

САЩ обвиниха Китай в реалистки империализъм

САЩ обвиниха Китай в реалистки империализъм

На среща АСЕАН-САЩ в Банкок съветникът по национална сигурност на САЩ Робърт О'Брайън коментира, че претенциите на Китай към Южнокитайско море

Обсъден е и демократичен Тайван, който Китай приема за своя провинция и е най-чувствителният и важен териториален въпрос на Комунистическата партия.

Фенг подчертава позицията на Китай пред Еспър, че "няма да търпи инцидент с независимостта на Тайван".

Ву допълва, че Китай се противопоставя на всеки официален или военен контакт с Тайван.

Китай: Пенс е арогантен, речта му е пълна с лъжи и предразсъдъци

Китай: Пенс е арогантен, речта му е пълна с лъжи и предразсъдъци

САЩ да си гледат собствените проблеми, моралът и доверието отдавна са изчезнали

В миналото Китай заплашваше с нападение, ако Тайван, планирайки да проведе президентски избори следващата година, премине към независимост.

"Китайската страна също изисква американската страна внимателно да се справи с въпроса, свързан с Тайван, и да не добавя нови несигурности към протока", допълва Ву.

Коментарите са ден след като Китай изпрати ударна група със самолетоносач в чувствителния Тайвански пролив, водена от първия самолетоносач, произведен изцяло в Китай.

Си Дзинпин и Путин декларират стратегическа координация срещу нестабилния свят

Си Дзинпин и Путин декларират стратегическа координация срещу нестабилния свят

Да защитят суверенитета и сигурността си и да създават справедлива световна среда