Съединените щати е по-добре да гледат на собствените си вътрешни проблеми като насилие с оръжие, отколкото да насочват гняв към Китай, заяви в петък външното министерство, в отговор на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и критичната му реч за Китай, съобщава "Ройтерс".

Пенс обвини по-рано Китай, че ограничава "правата и свободите" в Хонконг и нападна американската компания Nike и Националната баскетболна асоциация за това, че са в унисон с Пекин в несъгласие относно свободата на словото.

В реч за политиката относно Китай, която засегна редица спорове преди преговорите с Пекин за облекчаване на търговската война, Пенс заяви, че САЩ не се стремят към конфронтация с основния си икономически конкурент.

Но той се обърна към някои от политическите проблеми между двете страни, възхвалявайки Тайван като фар на демокрацията и критикува Китай за отношението към мюсюлманите уйгури в региона Синдзян.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин заяви, че речта на Пенс е пълна с лъжи и предразсъдъци и Китай е "сериозно възмутен".

Китай е категоричен в защитата на своя суверенитет и сигурност и никога няма да позволи на никого да се намесва във вътрешните му работи по отношение на Хонконг, Тайван или Синдзян, допълва тя.

"Шепа политици начело с Пенс объркаха черното с бяло по тези въпроси, правейки безотговорни забележки и създавайки слухове, за да клеветят другите", обяснява Хуа Чунин.

Помпео: Китай трябва да запази подходящото си място в света

Помпео: Китай трябва да запази подходящото си място в света

"Събрахме отново "четворката" - пакт за сигурност с Япония, Австралия, Индия и САЩ"

Пенс е "арогантен" по отношение на други страни и си затваря очите за нещата в собствената му страна, вместо това се опитва да прехвърли фокуса на американската общественост върху други държави, обяснява тя.

"От мащабния мониторинг на Prismgate до чести и сериозни престрелки, от повсеместна расова дискриминация до разликата между богати и бедни, която е очевидна от пръв поглед, от санкции срещу други държави, произволно оттегляне от международни споразумения, договори и неправилно поведение, моралът и доверието отдавна са изчезнали", коментира китайският представител.

"Някои хора в САЩ трябва да се погледнат добре в огледалото, да разпознаят собствените си проблеми и да управляват правилно собствените си дела", каза Хуа.

Въпреки суровия тон на министерството, влиятелният китайски държавен вестник "Глобал таймс" заяви, че докато Пенс повтори много от предишните си критики, все още има "място за оптимизъм".

"Той подчерта, че САЩ не искат да се "отделят" и повтори как президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да започне ново бъдеще с Китай", се казва в статията.

"Той също така подчерта приятелството между китайския президент Си и неговия американски колега Доналд Тръмп."

Китай поиска САЩ да премахнат митата си за китайски стоки

Китай поиска САЩ да премахнат митата си за китайски стоки

Предстоят преговори