Пекин иска отмяна на някои планирани и съществуващи американски тарифи за китайски внос, предаде "Ройтерс". Очаква се висши американски и китайски търговски служители да обсъдят планове Китай да закупи повече американски селскостопански продукти.

Робърт Лайтхайзър, търговски представител на САЩ, министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин и вицепремиерът на Китай Лю Той ще говорят по телефона, в последния им опит за успокояване на почти 16-месечна търговска война, която разрушава финансовите пазари, нарушава веригите за доставки и забавя глобалния икономически растеж.

Търговска война: САЩ удариха Китай с нови мита

Търговска война: САЩ удариха Китай с нови мита

Удря китайски внос като обувки, пелени и храни

Двете страни работят, за да се опитат да договорят текст за търговско споразумение "Фаза 1", обявено от американския президент Доналд Тръмп на 11 октомври, като той да го подпише с президента на Китай Си Дзинпин следващия месец на срещата на върха в Чили.

Досега Тръмп се съгласи да отмени само увеличението на тарифите на 15 октомври на 250 милиарда долара за китайски стоки като част от постигнатите разбирания относно покупките на селскостопански стоки, увеличения достъп до пазарите на финансови услуги в Китай, подобрените защити за правата на интелектуална собственост и валутния пакт.

Но за да подпише сделката, се очаква Пекин да поиска от Вашингтон да отмени плана си за налагане на тарифи за китайски стоки на стойност 156 милиарда долара, включително мобилни телефони, преносими компютри и играчки.

Тръмп плаши Китай с нови мита за $100 млрд.

Тръмп плаши Китай с нови мита за $100 млрд.

Трусове на борсите

Пекин също е вероятно да поиска премахване на 15% тарифи, наложени на 1 септември, за около 125 милиарда долара китайски стоки.

Тръмп наложи тарифите през август след неуспешен кръг от преговори, като ефективно наложи наказателни мита за почти целия 550 милиарда долара американски внос от Китай.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви миналата седмица, че не е взето решение относно тарифите на 15 декември, но добави: "Ще се обърнем към това, докато продължаваме да водим разговори."

Китай повиши митата на американски продукти за 75 милиарда долара

Китай повиши митата на американски продукти за 75 милиарда долара

Мита от 10% и 5% влизат в сила от 1 септември и 15 декември