Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че за САЩ Китай е в най-добрия случай стратегически конкурент.

стината е, че Иран е агресор, а не потиснат. Истината е, че в най-добрия случай Китай е стратегически конкурент, който използва принудата и корупцията като свои инструменти. Истината е, че не можем да разчитаме на провалени стратегии. Има още много работа, за да убедим председателя на Държавния съвет на КНДР Ким Чен-ун да се откаже от ядрените оръжия, истината е, че няма да постигнем мир в Афганистан без присъствието на всички страни на преговорната маса. Демокрация във Венецуела е в интерес на нашето полукълбо. Трябва да положим значителни усилия, за да постигнем това. Истината е, че всяка държава трябва да споделя тежестта на тази глобална мисия, за да постигне сигурност в света", коментира Помпео, цитиран от ТАСС.

Изказвайки се във Фондацията за консервативно наследство във Вашингтон, ръководителят на Министерството на външните работи на САЩ подчерта, че неговото задължение като държавен секретар на САЩ е да "вижда света такъв, какъвто е".

В същото време той отбелязва, "nие събрахме отново "четворката" - пакт за сигурност с Япония, Австралия, Индия и САЩ, който е в хибернация от девет години. Това ще бъде изключително важно за по-нататъшните усилия за гарантиране, че Китай запазва само подходящото място в света", обяснява държавният секретар.

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

Пентагонът иска да създаде голяма и по-смъртоносна сила срещу Русия и Китай