САЩ осъдиха китайските "заплахи" в Южнокитайско море към по-малките югоизточни азиатски държави чрез милитаризиране на богатите на природни ресурси води и опити за контрол над глобалния търговски маршрут, пише "Гардиън".

На среща АСЕАН-САЩ в Банкок съветникът по национална сигурност на САЩ Робърт О'Брайън коментира, че претенциите на Китай към Южнокитайско море - вече отхвърлени от арбитражен съд - са нелегитимни и форма на реалистки империализъм.

"Пекин прибягва до заплахи в опит да попречи на азиатски държави да експлоатират офшорните ресурси, блокирайки достъпа до петролни и газови резерви за 2,5 трилиона долара", каза американският съветник в реч.

По думите му регионът няма интерес от нова империалистическа ера, където голяма държава управлява други.

Китай, Виетнам, Тайван, Малайзия, Бруней и Филипините имат претенции към Южнокитайско море.

През 2016 г. Филипините внесоха спора в Постоянния арбитражен съд в Хага. Съдът отсъди в полза на Манила, като се обоснова, че няма правна или историческа база за твърденията на Китай.

Тази седмица Китай обяви, че е "готов да работи" с АСЕАН за изготвяне на кодекс за поведение в Южнокитайско море. Споразумението се очаква да бъде финализирано през 2021 г.

О'Брайън прочете послание от Тръмп, в което той кани лидерите на държавите от АСЕАН да се "присъединят към мен в САЩ за специална среща на върха" през първата половина на 2020 г.

Съветникът на Тръмп е в Банкок, където представлява САЩ на срещата на АСЕАН и срещата на върха Източна Азия.

Основният въпрос на двата форума е финализирането на Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), което вероятно няма да стане тази година заради съпротива на Индия.

Отлагат за 2020 г. подписването на най-голямото търговско споразумение в света

Отлагат за 2020 г. подписването на най-голямото търговско споразумение в света

Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, подкрепяно от Австралия от години, като цяло е договорено, като има възражения само от Индия