Малка е вероятността да бъде подписано най-голямото търговско споразумение в света до края на тази година. В проектодекларация на югоизточните азиатски лидери се казва, че ще бъде отложено за 2020 г., въпреки че Китай има желание да влезе в сила възможно най-скоро като противотежест на търговската война със САЩ, пише "Гардиън".

Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), в което участват 16 държави, се предвижда да бъде най-голямото споразумение за търговия в света, което ще се простира от Индия до Нова Зеландия и ще обхваща 30% от глобалния БВП и половината население на планетата.

Но съпротивата на Индия изглежда попарва надеждите за финализиране на пакта на срещата на АСЕАН в Банкок, където към 10-членният блок се присъединяват лидерите на влиятелните държави наблюдателки от Индия и Китай за срещата на върха Източна Азия. Индия се притеснява, че може да бъде залята от евтини китайски стоки, което да засегне малкия бизнес.

На двустранно ниво китайският премиер Ли Къцян се срещна с австралийския премиер Скот Морисън в кулоарите на срещата в Банкок, като предложи да помогне отношенията между двете държави да се насочат в "правилната посока".

Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, подкрепяно от Австралия от години, като цяло е договорено, като има възражения само от Индия.

Повечето преговори за пазарния достъп са завършени и няколко двустранни проблеми ще бъдат разрешени до февруари 2020 г., пише в проектоспоразумението, видяно от АФП.

В проектодекларацията пише, че текстът от всички 20 глави е завършен, като се чака решение само от един член. Но всички държави членки се ангажират да подпишат споразумението през следващата година във Виетнам, който ще поеме председателството на АСЕАН. RCEP ще покрие 10-те държави от АСЕАН - Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам - и Индия, Япония, Китай, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Делхи се тревожи, че малкият бизнес ще бъде особено засегнат от неограничения поток от евтини китайски стоки. Също така е против премахване на селскостопанските мита.