Китай сериозно се противопоставя на всички опити за милитаризиране на космическото пространство. Говорителят на външното министерство Хуа Чунинг коментира указа на Доналд Тръмп за създаване на ново космическо командване към Пентагона.

"Ние постоянно се противопоставяме на милитаризацията на космическото пространство. Ние сме против използването на космическото пространство като ново място за война", допълва Чунинг.

Официалният представител на Министерството на външните работи на Китайската народна република изразява надежда, че "всички заинтересовани страни, особено тези с мощни въоръжени сили, ще предприемат конкретни мерки за запазване на мира в космоса".

Вчера Тръмп издаде указ за установяване на командване на Космическите сили в структурата на въоръжените сили на страната. Предполага се, че космическите сили ще станат шестият пълноправен тип въоръжени сили на САЩ (в допълнение към сухопътните сили, военновъздушните сили, флота, морския корпус и бреговата охрана).

Понастоящем в структурата на Пентагона има три отделни министерства, които контролират съответните видове въоръжени сили: сухопътни войски, военноморски сили и военновъздушните сили.

Тръмп издаде указ за създаване на космическо командване

Тръмп издаде указ за създаване на космическо командване

Ще струва 800 милиона долара през следващите пет години