Китай ще продължи да се стреми към мирни преговори за разрешаване на кризата около Украйна. Изявлението е на китайското външно министерство след проведена среща на китайския външен министър Цин Ган с руския външен министър Сергей Лавров в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество в Гоа.

Китай е "готов да продължи комуникацията и координацията с Русия, за да даде осезаем принос за политическото разрешаване на кризата", цитира Ройтерс комюнике на китайското външно министерство. То е публикувано след срещата.

Китайският външен министър Цин Ган на среща с руския си колега Сергей Лавров обяви готовността на китайската страна в сътрудничество с Руската федерация да даде реален принос за уреждането на украинската криза, извежда по-друг акцент държавната агенция ТАСС още в заглавието на информацията и цитира думите на Цин Ган. "Китай упорито ще насърчава мирните преговори. Ние сме готови, чрез контакти и координация с Русия, да дадем реален принос за политическото уреждане на украинската криза."

BBC припомня публикация на Washington Post от вчера, в която се посочва извода на американски дипломати, че Русия не е доволна от желанието на Китай да помогне за прекратяването на войната, но с нарастващата си зависимост за Москва не е лесно да се противопостави на желанията на Пекин. Вашингтон гледа положително на ситуацията и смята, че Китай може да убеди Русия да се съгласи на траен и справедлив мир в случай на успешна украинска офанзива.