Китай е против използването на свободата на прелитане като извинение за накърняване на неговата сигурност.

Това обявиха от китайското външно министерство, след като по-рано два американски бомбардировача прелетяха над оспорваното Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на китайското външно ведомство направи коментарите по време на ежедневна пресконференция в Пекин.

Американските военновъздушни сили по-рано изтъкнаха, че са предприели този ход, за да предявят правото да разглеждат региона като международна територия, въпреки териториалните претенции на Китай в района, през който преминава търговия за трилиони долари годишно.

Полетът е бил извършен от Гуам, който е остров в западните части на Тихия океан, владение на САЩ.

Китай има териториални претенции към почти цялата акватория на Южнокитайско море, като обаче насрещни претенции предявяват Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам. 

САЩ разкритикуваха изграждането на военни съоръжения в Южнокитайско море от страна на Китай, опасявайки се, че те биха могли да бъдат използвани за разширяване на стратегическия военен обхват на Пекин.

Двата американски бомбардировача Lancer, които са прелетели над Южнокитайско море, по-рано са провели учения с японски бойни самолети в съседното Източнокитайско море, като това беше първият път, в който двете сили проведоха съвместни нощни военни учения.