Китай призова САЩ да прекратят политиката си на налагане на санкции срещу Северна Корея, съобщава "Спутник".

Ако Съединените щати действително са загрижени за благополучието на севернокорейския народ, трябва да спрат да налагат санкции и да оказват натиск на КНДР, настоя говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян.

Той посочи, че Пхенян отдавна е изправен пред "външни заплахи за сигурността, което е основната причина за проблема на Корейския полуостров".

За да разрешим проблема на Корейския полуостров, трябва да вземем предвид разумните опасения на Северна Корея, подчерта дипломатът.

Северна Корея се хвали, че "разтърсва света" с ракетни изпитания

Северна Корея се хвали, че "разтърсва света" с ракетни изпитания

КНДР била единствената държава, която се противопоставя на САЩ

Той призова САЩ да отдадат необходимото значение на мерките за ядрено разоръжаване, предприети от Пхенян, да отговорят на законовите притеснения на КНДР, както и да предприемат мерки за разхлабване на санкциите срещу страната.

През януари севернокорейският лидер Ким Чен-ун разпореди да се преразгледат мерките за укрепване на доверието със САЩ поради "враждебната политика" на Вашингтон спрямо Пхенян, която според местни медии цели да "лиши Северна Корея от правото й на самоотбрана".

На този фон днес Пхенян обяви, че е единствената държава, която се противопоставя на САЩ,"разтърсвайки света" с ракетните си изпитания.

От началото на годината Северна Корея е осъществила седем изстрелвания на девет снаряда, сред които и нов вид свръхзвукова ракета, способна да маневрира на висока скорост.

КНДР се заканва на САЩ с нови оръжейни изпитания

КНДР се заканва на САЩ с нови оръжейни изпитания

Заради враждебната политика на Вашингтон, спрените опити ще бъдат възобновени