Китай започна военни учения около Тайван в отговор на посещението на вицепрезидента Уилям Лай в САЩ.

Това съобщи Командването на Източния театър на Народната освободителна армия, което отговаря за района около Тайван. От краткото изявление стана ясно, че се извършват съвместни военноморски и въздушни патрули за бойна готовност около острова.

Ученията са насочени върху координацията между кораби и самолети и контрол на завладяването, за да се тестват "реалните бойни способности" на силите.

"Това е сериозно предупреждение срещу сепаратистките сили за независимост на Тайван, които се спотайват с външни сили, за да провокират", се казва в съобщението.

Министерството на отбраната на Тайван категорично осъди ученията, като увери, че ще изпрати подходящи сили за отговор и има способността, решителността и увереността да гарантира националната сигурност.

"Стартирането на военното учение този път не само не помага за мира и стабилността в Тайванския пролив, но също така подчертава милитаристичния манталитет (на Китай- бел.ред.)," се казва в изявление на министерството.

Вицепрезидентът на Тайван се завръща след спирка в САЩ

Вицепрезидентът на Тайван се завръща след спирка в САЩ

Преди това е бил в Парагвай

По-късно Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е засякло 42 китайски самолета и 8 кораба, участващи в ученията. Тайпе също е разположило кораби и самолети в отговор, предаде "Ройтерс".

26 китайски самолета пресякоха средната линия на широкия 100 км Тайвански пролив или зони отвъд всеки край на линията, се казва в изявление на министерството. В продължение на десетилетия линията служи като неофициална бариера между двете армии.