Китай ще наложи санкции на американската военнопромишлена корпорация Lockheed Martin заради новата сделка с Тайван за продажба на американски оръжия, съобщи китайското външно министерство.

Въпросният договор на стойност 620 млн. долара за модернизиране на системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Тайван беше одобрен в четвъртък. Lockheed Martin е основният изпълнител в сделката за продажба на оръжие. 

САЩ скръцнаха със зъби на Китай за "незаконните му претенции" в Южнокитайско море

САЩ скръцнаха със зъби на Китай за "незаконните му претенции" в Южнокитайско море

Ново изостряне на напрежението между двете световни сили

Междувременно по въпроса за спорното Южнокитайско море говорителят на китайското външно ведомство коментира, че САЩ подкопават мира и стабилността в региона.

Оръжейните сделки на САЩ с Тайван и въпросът за Южнокитайско море са само две от спорните точки в отношенията между САЩ и Китай.

Тайван е независим от континентален Китай от 1949 г. Пекин разглежда острова като своя провинция, докато правителството на Тайван разглежда Китай като наследник на предкомунистическото правителство в рамките на политиката "един Китай". Пекин е силно критичен към оръжейната сделка на Вашингтон с Тайпе, като заплаши със санкции на няколко пъти.

Южнокитайското море също е гореща точка в отношенията между САЩ и Китай, тъй като Пекин оспорва статута на редица територии в региона, към които има претенции, преди всичко островите Парасел и Спратли, както и плитчината Скарбъро.

През последните години САЩ изпращат свои военноморски сили около островите. Въпреки протестите от Пекин, Вашингтон настоява, че корабите му ще плават навсякъде, където е разрешено от международното право.