Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Вашингтон ще разглежда като незаконно домогването до ресурси от страна на Пекин в Южнокитайско море, изостряйки напрежението между двете страни и засилвайки подкрепата за страните от Югоизточна Азия.

Това е поредното твърдо изявление на администрацията на президента Доналд Тръмп по отношение на Китай, който американският държавен глава все по-често представя като враг преди президентските избори през ноември.

Китай наложи санкции на САЩ

Китай наложи санкции на САЩ

Санкционирани са Самюел Браунбек, Марко Рубио и Тед Круз

"Даваме ясно да се разбере: претенциите на Пекин към офшорни ресурси в по-голямата част от Южнокитайско море са напълно незаконни, както и кампанията му за оказване на тормоз, за да ги контролира", подчерта Помпео в изявление, цитирано от "Гардиън".

"Светът няма да позволи на Пекин да разглежда Южнокитайско море като своя морска империя", настоя още американският първи дипломат.

Китай отговори, като повтори, че е категорично против твърденията на Вашингтон и отхвърли като "напълно неоправдано" твърдението, че Пекин тормози своите съседи.

"САЩ не са страна, пряко замесена в споровете. Въпреки това те продължават да се намесват във въпроса", се казва в изявление на сайта на китайското посолство в САЩ.

"Под предлог, че запазват стабилността, те показват мускули, засилват напрежението и подклаждат конфронтация в региона", се допълва в китайската позиция. 

САЩ започна да санкционира високопоставени членове на китайското Политбюро

САЩ започна да санкционира високопоставени членове на китайското Политбюро

САЩ наказва за "зверства, които вероятно са престъпления срещу човечеството"

САЩ отдавна отхвърлят големите претенции на Пекин в Южнокитайско море, което е едновременно дом на ценни залежи  петрол и газ и жизненоважен воден път за световната търговия.

Изявлението на Помпео отива по-далеч, като изрично застава на страната на страни от Югоизточна Азия, включително Филипините и Виетнам, след като години наред САЩ твърдят, че не заемат позиция по индивидуални териториални претенции.

"Америка подкрепя нашите съюзници и партньори от Югоизточна Азия в защитата на техните суверенни права върху офшорни ресурси, в съответствие с техните права и задължения съгласно международното право", отбеляза Помпео.

Китай предупреждава САЩ срещу "параноя в стил Маккарти"

Китай предупреждава САЩ срещу "параноя в стил Маккарти"

САЩ изкуствено създава различни китайски заплахи и може да се стигне до самосбъдващо се пророчество

"Ние подкрепяме международната общност в защита на свободата на моретата и зачитането на суверенитета и отхвърляме всеки натиск за налагане на "силата създава право" в Южнокитайско море или в по-широкия регион", изтъкна още американският държавен секретар. 

По-рано този месец Китай се защити от критиките на САЩ заради военните учения на Пекин в Южнокитайско море, като заяви, че неговите дейности са "в обхвата на териториалния суверенитет на Китай".

Пекин има териториални претенции към по-голямата част от Южнокитайско море, като те се базират на карти от 1940-те години, когато Република Китай превзе острови, които дотогава бяха под контрола на Япония.

Китай се присъединява към договора за оръжията, ако САЩ намалят ядрения си арсенал

Китай се присъединява към договора за оръжията, ако САЩ намалят ядрения си арсенал

САЩ имат 20 пъти повече ядрени бойни глави от Китай

Помпео излезе със своето изявление на четвъртата годишнина от решението на трибунал, който подкрепи Филипините срещу прекомерните териториални претенции на Китай. Помпео каза, че Китай, въз основа на съдебното решение, не може да предявява претенции, базирани на рифа Скарбъроу или островите Спратли, огромен необитаем архипелаг.

В резултат на това сега САЩ отхвърлят претенциите на Пекин във водите около Vanguard Bank край Виетнам, плитчините Лукания край Малайзия, водите, разглеждани в изключителната икономическа зона на Бруней и Natuna Besar край Индонезия, каза Помпео.

"Всяко действие на Китай да тормози риболова или разработването на въглеводороди от други държави в тези води - или да извършва такива дейности едностранно - е незаконно", настоя Помпео.

ФБР: Китай се намесва и в изборите

ФБР: Китай се намесва и в изборите

Кампанията за злоупотреба с чуждестранно влияние в Китай е насочена към нашите политики, нашите позиции, 24/7, 365 дни в годината"

Той също така отхвърли най-южната претенция на Пекин за плитчината Джеймс, на около 1800 км от континенталната част на Китай, като подчерта, че районът, управляван от Малайзия, е изцяло потопен от вода и следователно не може да определи морска зона.

Решението от 2016 г. беше постановено от трибунал съгласно Конвенцията на ООН за морското право. Помпео отбеляза, че Китай е страна по нея и нарече решението правно обвързващо. САЩ обаче са една от малкото страни, които не са част от конвенцията, като консерваторите се противопоставят на всяка загуба на автономия към глобален орган.

Изявлението на американския държавен секретар за Южнокитайско море идва на фона на нарастващото напрежение около Китай, включително кръвопролитен пограничен сблъсък миналия месец с Индия, който Помпео нарича част от стратегията на Пекин да предизвиква своите съседи.

Помпео сравни действията на Китай срещу Хонконг с антиутопията на Оруел

Помпео сравни действията на Китай срещу Хонконг с антиутопията на Оруел

САЩ обмисля действия срещу "комунистическия режим", заедно с Британия и други

Тръмп също остро разкритикува Китай, че не е сторил повече за спиране на пандемията от новия коронавирус. След призиви и от двете партии в Конгреса на САЩ, Тръмп също засили натиска върху Китай заради вкарването в концентрационни лагери на повече от 1 милион уйгури и други тюркски мюсюлмани.

Миналата седмица САЩ наложиха санкции на китайски официални лица, включително Чен Куангу, шеф на Комунистическата партия в западната провинция Синцзян.

Китай вчера предприе ответни мерки срещу някои от своите открити критици в Конгреса н САЩ, включително сенаторите Марко Рубио и Тед Крус и конгресмена Крис Смит.