САЩ наложиха санкции срещу най-високопоставения китайски представител до момента, насочени срещу предполагаеми нарушения на правата на човека срещу уйгурското мюсюлманско малцинство, което вероятно ще засили напрежението между Вашингтон и Пекин, пише "Ройтерс".

Вашингтон постави в черен списък секретаря на комунистическата партия в региона на Синдзян, Чен Куангуо, член на мощното китайско Политбюро и трима други служители. Дългоочакваното действие последва месеци на враждебността на Вашингтон към Пекин заради действия на Китай с новата епидемия от коронавирус и закона за Хонконг.

Високопоставен служител на администрацията описа Чен като най-високопоставения китайски чиновник, санкциониран някога от САЩ.

Черният списък "не е шега", каза той. "Не само по отношение на символичното и репутационното влияние, но той има реално значение за способността на човек да се движи по света и да извършва бизнес."

Китай налага пропорционални санкции на американски граждани и организации

Китай налага пропорционални санкции на американски граждани и организации

Лицян: Санкциите на САЩ са груба намеса във вътрешни работи и нарушение на международни отношения

Китайското посолство във Вашингтон не отговори на искане за коментар. Китай отрича да малтретира уйгурски мюсюлмани и коментира, че лагерите осигуряват професионално обучение и са необходими за борба с екстремизма.

Санкциите са наложени съгласно глобалния закон "Магнитски", който позволява на правителството на САЩ да се наказва нарушители на човешки права по целия свят, като замразява всякакви техни американски активи, забранява пътуванията в САЩ и забранява на американците да правят бизнес с тях.

Санкции са наложени и на Джу Хайлун, бивш заместник секретар на партията и настоящ заместник секретар на регионалния законодателен орган на Народния конгрес на Синдзян; Ванг Мингшан, директор и секретар на Комунистическата партия на Бюрото за обществена сигурност в Синдзян; и бившият партиен секретар на бюрото Хуо Лиюун.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон също така е забранил пътуването до Чен, Джу, Уанг и техните близки, както и други неназовани служители на Китайската комунистическа партия, да пътуват до Съединените щати.

Китай остро предупреждава САЩ за "злобната" им и "подмолна" намеса в суверенитета и сигурността

Китай остро предупреждава САЩ за "злобната" им и "подмолна" намеса в суверенитета и сигурността

В противен случай Китай ще реагира решително и САЩ ще понесе всички произтичащи от това последствия

Групата в изгнание "Световен уйгурски конгрес" приветства този ход и призова Европейския съюз и други държави да последват примера на САЩ.

Републиканският сенатор Марко Рубио, който спонсорира законодателството, подписано от президента Тръмп през юни, призовава за санкции срещу репресиите на уйгурите и коментира пред "Ройтерс", че този ход е "отдавна просрочен" и че са необходими още стъпки.

"Прекалено дълго време китайските официални лица не носят отговорност за извършване на зверства, които вероятно са престъпления срещу човечеството", коментира Рубио.

"Асошиейтед прес" отчете миналия месец, че Китай се опитва да намали раждаемостта сред уйгурите с принудителен контрол върху раждаемостта. Китай денонсира доклада като фабрикуван.

Въпреки твърдите публични забележки на Тръмп относно Пекин, бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън твърди в неотдавна издадеата си книга, че Тръмп е заявил, че китайският президент Си Дзинпин трябва да продължи с изграждането на лагери за задържане в Синдзян и иска помощта на Си за преизбиране през ноември.

Тръмп: Може напълно да скъсаме с Китай

Тръмп: Може напълно да скъсаме с Китай

В пореден постинг н Туитър...

Тръмп каза в интервю миналия месец, че се е отказал от по-строги санкции срещу Китай заради уйгурските права на човека поради опасения, че подобни мерки биха се намесили в търговските преговори с Пекин.

Министърът на финансите Стивън Мнучин също е изразил възражения срещу санкциите на Министерството на финансите, особено срещу член на Политбюро, поради опасения, че могат да навредят на отношенията между САЩ и Китай, според запознат с въпроса вътрешен човек.

"Съединените щати са поели ангажимент да използват цялата всеобхватсност на финансовите си правомощия, за да накажат нарушителите на човешки права в Синдзян и в целия свят", коментира Мнучин в официално изявление.

Питър Харел, бивш американски официален представител и експерт по санкциите в Центъра за нова американска сигурност, заяви, че ходът може да е сигнал за продължителна смяна от страна на администрацията на Тръмп за "обръщане на повече внимание на нарушенията на правата на човека в Китай ... след няколко години на пренебрегване."

Експерти и активисти на ООН смятат, че над милион мюсюлмани са задържани в лагери в района на Синдзян.

Армията на САЩ подписва с Тайланд пакт за "стратегическа визия"

Армията на САЩ подписва с Тайланд пакт за "стратегическа визия"

Обсъждат модернизация, оперативна съвместимост, обучение и доктрина