"САЩ подписаха така наречения "Уйгурски акт за политика за правата на човека от 2020 г.". Този така наречен акт умишлено отрича условията на правата на човека в китайския Синдзян, злобно атакува политиката на китайското правителство за Синдзян, грубо нарушава международното право и основните норми, регулиращи международните отношения, и грубо се намесва във вътрешните работи на Китай", пише в изявление министерство на външните работи на Китай, публикувано от китайското посолство в САЩ.

Китайското правителство и хората изразяват силно възмущение и твърдо се противопоставят на това.

За Китай, проблемите, свързани със Синдзян, не са въпроси за правата на човека, етноса или религията изобщо, а за борба с насилствения тероризъм и сепаратизма.

Предприетите мерки са в съответствие с китайските закони. Те също са конкретни стъпки на Китай в прилагането на международните инициативи за борба с тероризма и дерадикализацията, включително Глобалната стратегия на ООН за борба с тероризма и Плана за действие за предотвратяване на насилствения екстремизъм.

Конгресът прие закон за налагане на санкции в Китай

Конгресът прие закон за налагане на санкции в Китай

САЩ в защита на мюсюлманите

Мерките в Синдзян, ефективно ограничават нарастващата и честата поява на насилствени терористични дейности, гарантират в най-голяма степен националното единство и сигурност и защитиха основните права на хората от всички етнически групи в Синдзян, включително техните права на живот, здраве и развитие.

През последните три години и повече не е имало нито един случай на тероризъм в Синдзян. Хората от различни етнически групи и религиозни вярвания в Синдзян живеят заедно като равни, радват се на единство и хармония и водят спокоен и стабилен живот. Политиката на Китай в Синдзян е положително призната в международната общност, обяснява Китай.

Тероризмът и екстремизмът са общи врагове на човешкото общество.

"Така нареченият акт на американската страна, като пренебрегва фактите и изопачава истината, се стреми да заклейми мерките на Синдзян срещу тероризма, сепаратизма и радикализацията и прилага двойни стандарти за борба с тероризма. Законът освен това разкрива подмолното намерение на американската страна да подкопае суверенитета и сигурността на Китай, да сее раздора между етническите групи в Китай, да навреди на просперитета и стабилността на Синдзян и да ограничи развитието на Китай", коментира външното министерство.

Китай предупреждава американската страна, "че делата в Синдзян са чисто вътрешни работи на Китай, които не позволяват чужда намеса. Китайското правителство и хората са решителни в защитата на интересите, суверенитета, сигурността и развитието на Китай. За пореден път призоваваме американската страна незабавно да отстрани грешката и да спре да използва този закон, свързан със Синдзян, за да навреди на китайските интереси и да се меси във вътрешните работи на Китай. В противен случай Китай ще реагира решително и САЩ трябва да понесат всички произтичащи от това последствия."

Китай и САЩ с конструктивен диалог на фона на напрежението

Китай и САЩ с конструктивен диалог на фона на напрежението

На срещата Помпео настоял за пълна реципрочност