Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с китайския дипломат Ян Жиечи на Хавайските острови в сряда. Пекин описа срещата като "конструктивен диалог" на фона на влошените отношения между двете световни сили, информира "Ройтерс".

На срещата Помпео настоял за пълна реципрочност между двете държави в сферата на търговията, сигурността и дипломатическите отношения, обяви говорител на Държавния департамент.

Помпео констатира: Хонконг вече не е автономен от Китай

Помпео констатира: Хонконг вече не е автономен от Китай

САЩ подкрепяли народа на Хонконг

Той също наблегна на необходимостта от пълна прозрачност и споделяне на информация в борбата с коронавируса и предотвратяване на бъдещи епидемии, поясни представителят.

Пекин заяви, че двете страни са се съгласили да продължат диалога.

"Двете страни напълно ясно изразиха позициите си и вярват, че това е било конструктивен диалог. Двете страни се съгласиха да предприемат действия за изпълнение на консенсуса, постигнат от лидерите на двете държави", информира "Синхуа".

Китай и САЩ готвят среща на Хавайските острови за намаляване на напрежението

Китай и САЩ готвят среща на Хавайските острови за намаляване на напрежението

Помпео планира срещата "тихомълком" и приготовленията все още не са финализирани

Това е първият контакт на Помпео с Жиечи, откакто обсъдиха коронавируса по телефона на 15 април. Те не бяха се срещали от миналата година.

Докато срещата се провеждаше, президентът на САЩ Доналд Тръмп се подписа под законодателство, което призовава за налагане на санкции срещу тези, които са отговорни за преследването на уйгурите в Китай.

Отделно външните министри на страните членки на Г-7, включително и Помпео, публикуваха декларация, с която призовават Китай да не налага законодателство в Хонконг.