Американският държавен секретар Майк Помпео обяви пред Конгреса на САЩ, че Хонконг вече не е автономен от Китай предвид новия закон за сигурност, наложен на полуавтономния град от китайските власти.

Китай обещава контрамерки при външна намеса в Хонконг

Китай обещава контрамерки при външна намеса в Хонконг

Не уточнява какви, защото "е рано да се отговори на този въпрос"

"След внимателно проучване на събитията през отчетния период, днес потвърдих пред Конгреса, че Хонконг не продължава да дава основание за третиране съгласно законите на САЩ по същия начин, както американските закони са били прилагани за Хонконг преди юли 1997 г.", подчерта Помпео и отбеляза, че САЩ подкрепят народа на Хонконг.

Междувременно управителят на Хонконг Кари Лам твърди, че законът за националната сигурност, прокарван от континентален Китай, не е в противоречие с основния закон на полуавтономния град.

Сблъсъци в Хонконг

Сблъсъци в Хонконг

Хиляди въоръжени полицаи заляха улиците на Хонконг

Миналата седмица съветникът по националната сигурност на САЩ Робърт О'Брайън предупреди, че Вашингтон може да наложи санкции на Пекин, ако Китай посегне на автономията на Хонконг.

Утре се очаква Националният народен конгрес на Китай да гласува законопроекта, който предполага забрана на "сепаратистки, подривни и терористични дейности", както и всяка форма на чужда намеса в Хонконг.

Хонконг гарантира права и свободи въпреки китайския закон

Хонконг гарантира права и свободи въпреки китайския закон

Самата тя обяви, че напълно подкрепя хода на Пекин