Хиляди въоръжени полицаи заляха улиците на Хонконг. Безпрецедентният показ на сила има за цел предотвратяване организирането на масови протести срещу закон, който криминализира осмиването на националния химн на Китай, пише "Гардиън".

По обяд местно време полицията използва патрони с пиперлив газ по тълпите. Десетки протестиращи са задържани.

Хонконг гарантира права и свободи въпреки китайския закон

Хонконг гарантира права и свободи въпреки китайския закон

Самата тя обяви, че напълно подкрепя хода на Пекин

Недоволните жители на Хонконг са гневни и от увеличаващата се намеса на Пекин в делата на полуавтономния град. Националният народен конгрес на Китай се очаква да приеме закони за националната сигурност в четвъртък, които ще засегнат полуавтономния статут на Хонконг.

Улиците около сградата на законодателния съвет, където депутатите ще дебатира законопроекта за химна, са отцепени от началото на седмицата. Тротоарите също са блокирани, пускат се само служители с работни карти. Магазините около парламента са затворени.

Полицията предимно спира и претърсва млади хора на основните метростанции. В социалните мрежи се появиха обвинения, че градът се е превърнал в "полицейска държава".

Русия скастри САЩ, че опитва да оказва натиск върху Китай заради Хонконг

Русия скастри САЩ, че опитва да оказва натиск върху Китай заради Хонконг

Хонконг бил част от вътрешните работи на Китай

В социалните мрежи организатори на протестите призовават хората да се присъединят към демонстрациите, но признават, че ще бъде трудно да се спре дебатът за химна без голям риск от арест.

Протестиращите обиждат полицията и скандират: "Независимост за Хонконг, единственият начин".

Полицията съобщи, че е арестувала няколко души за притежание на оръжие, включително и коктейли "Молотов". Във "Фейсбук" полицията написа, че протестиращите хвърлят прегради на железопътните линии, блокират движението и палят боклук.

Недоволните граждани алармират, че законопроектът за химна е още една крачка към авторитаризъм и може да бъде използван като оръжие срещу продемократичните активисти и законодатели.

Китайската армия предупреди, че може да се намеси в Хонконг

Китайската армия предупреди, че може да се намеси в Хонконг

Протестиращи подготвят демонстрации в сряда, когато парламентът ще започне да дебатира спорен закон