Руският външен министър Сергей Лавров разкритикува САЩ, че се намесва във вътрешните работи на Китай, като подчерта, че американският стремеж да "създаде скандал" заради законодателството по отношение на Хонконг подкопава американската надеждност относно други страни и теми, съобщават руските медии.

"Проблемите, които САЩ сега преувеличават по отношение на Хонконг, са свързани с вътрешните работи на Китай... Не смятам, че опитите на САЩ да създадат някакви скандални ситуации от този въпрос биха добавили надеждност към диалога със САЩ по всякакви други теми... Това, което САЩ сега твърдят за Китай, не ни изненадва, въпреки че това е напълно безпрецедентно", настоя руският първи дипломат.

Китайската армия предупреди, че може да се намеси в Хонконг

Китайската армия предупреди, че може да се намеси в Хонконг

Протестиращи подготвят демонстрации в сряда, когато парламентът ще започне да дебатира спорен закон

Коментарът му идва в контекста на война на думи между Пекин и Вашингтон, след като съветникът по националната сигурност на САЩ Робърт О'Брайън обяви, че новият закон, въведен от континентален Китай, нарушава автономията на Хонконг. В отговор на твърденията Пекин обвини САЩ в намеса във вътрешните работи на Китай, като обеща да отмъсти.

Законодателството, предложено на фона на нарастващото напрежение в региона, забранява отцепническата и подривна дейност и според китайския външен министър Ван И трябва да се прилага незабавно.

Настояват за нов закон за сигурността в Хонконг заради нарастващия тероризъм

Настояват за нов закон за сигурността в Хонконг заради нарастващия тероризъм

Според шефа по сигурността Джон Лий, градът бил обхванат от насилие