Хонконг се нуждае от нов закон за сигурност, за да се справи с "нарастващия тероризъм".

Това заяви шефът по сигурността на територията Джон Лий, който подчерта, че градът е станал "обвит в сянката на насилието".

След месеци тишина, този уикенд се наблюдава нов прилив на протести, след като правителството в Пекин предложи закон за сигурност, който коренно ще промени уникалния статут на Хонконг.

Опонентите твърдят, че това е пряк опит за ограничаване на свободите и мълчанието на критиците.

Президентът на Тайван Цай Инг-Вен предложи своята подкрепа на жителите на Хонконг, предупреждавайки Пекин да не използва, както тя го каза, куршуми и репресии на полуавтономната територия.

Отношенията между Китай и Тайван вече са напрегнати, защото Пекин вижда острова като отцепена провинция, но много тайванци искат отделна нация.

Междувременно се призовава секретарят по вътрешните работи на Обединеното кралство да преразгледа статута на над 300 000 жители на Хонконг, които притежават паспорти на Великобритания, но нямат право да живеят или работят в Обединеното кралство.

Говорител на британското правителство заяви, че най-доброто решение би било Китай да зачита изцяло правата и свободите, които са заложени в китайско-британската съвместна декларация, договорена през 1997 г., когато контролът над Хонконг беше предаден от Обединеното кралство в Пекин.