Китайската армия е готова да "защити" суверенитета на страната в Хонконг, обяви командирът на гарнизона в полуавтономния град, пише "Гардиън".

Коментарът е направен на фона на растящото недоволство заради планове на Пекин да заобиколи парламента на Хонконг и да наложи закони за защита на националната сигурност в града.

Настояват за нов закон за сигурността в Хонконг заради нарастващия тероризъм

Настояват за нов закон за сигурността в Хонконг заради нарастващия тероризъм

Според шефа по сигурността Джон Лий, градът бил обхванат от насилие

Протестиращи подготвят демонстрации в сряда, когато парламентът ще започне да дебатира спорен закон за криминализиране осмиването на националния химн на Китай.

В интервю за Китайската държавна телевизия Чен Даосян, командирът на гарнизона на китайската армия в Хонконг, подчерта, че имат "решимостта, увереността и възможността да защитят националната сигурност" в града.

САЩ налага санкции на Китай, ако наруши автономията на Хонконг

САЩ налага санкции на Китай, ако наруши автономията на Хонконг

Хонконг няма де е "азиатски финансов център, ако бъде окупиран от Китай"

Въпреки международната критика, протестите в неделя и планираните демонстрации тази седмица, Пекин и хонконгските власти отказват да оттеглят решението на Националния народен конгрес на Китай да се приемат закони за националната сигурност, заобикаляйки парламента на Хонконг.

Лидерът на Хонконг Кари Лам напълно подкрепя хода на Пекин, като поясни, че правителството на града не може да приеме законите вече 23 години.

Китай може да поеме пълен контрол над Хонконг

Китай може да поеме пълен контрол над Хонконг

Пекин ще прокара всеобхватен закон за националната сигурност в Хонконг

Големи протести се очакват в сряда, когато хонконгските законодатели ще започнат да дебатират законопроект за националния химн. Властите започнаха да отцепват районите около парламента още в понеделник. Проектозаконът ще бъде дебатиран няколко дни и по график ще бъде гласуван на 4 юни - годишнината от кръвопролитията на "Тянанмън".

Предложеното законодателство предвижда наказание за всеки, който обиди химна, промени текста или музиката, или го изпълнява по "неуважителен начин". Наказанията са от глоби до 3 г. затвор.