Китайската комунистическа партия сигнализира, че се насочва към поемане на пълен контрол над Хонконг, променяйки статута на полуавтономния град. Топ представител заяви, че Пекин планира да промени системата, която позволи на територията да се радва на полуавтономия през последните 23 години, пише "Вашингтон пост".

Най-важните политически срещи в Китай започнаха с минута мълчание за жертвите на вируса

Най-важните политически срещи в Китай започнаха с минута мълчание за жертвите на вируса

Обсъждат ключови икономически цели, военни бюджети и други стратегически приоритети

След постоянно подкопаване на политическите свободи и независимата съдебна система на Хонконг, партията изглежда се подготвя да промени Основния закон, миниконституцията на Хонконг, в който са заложени невиждани в континенталната част на Китай права като свободно събиране и медийна свобода.

Новата тактика бележи ескалация на енергичните действия на Пекин в бившата британска колония. Тя е най-ясната индикация, че Пекин гледа на Хонконг като на размирен регион, който трябва да се подчини след мащабните антиправителствени протести през миналата година.

Китай въздържано отвърна на обвиненията на Тръмп в „масово убийство”

Китай въздържано отвърна на обвиненията на Тръмп в „масово убийство”

Ние сме настоятелни в казването на истината, представянето на истината и в разумното говорене

Китай показа ясно, че ще наложи контрол над Хонконг чрез "подобряване" на управлението му.

"Ние ще гарантираме дългосрочната стабилност на "Една държава, две системи", каза председателят на Китайската народна политическа консултативна конференция (CPPCC) при откриването на заседанието на топ политическия орган. Срещата е първата част от двете сесии, които ще продължат в петък с ежегодното заседание на парламента.

"Ние ще продължим да подкрепяме подобряване прилагането на системите и механизмите, заложени в конституцията и Основния закон", отбеляза председателят.

Законопроект за химна предизвика бой в парламента на Хонконг

Законопроект за химна предизвика бой в парламента на Хонконг

Продемократичният лагер се опитва да блокира законопроект, забраняващ оскърбление на националния химн

Местни медии в Хонконг, включително и South China Morning Post, съобщиха, че Пекин ще прокара всеобхватен закон за националната сигурност в Хонконг, заобикаляйки местния законодателен орган и местната власт.

Законът, който ще е за борба с подривна дейност, изглежда е в отговор на продемократичните протести, които според Пекин са организирани от сепаратистки сили с помощта на чужда намеса.

Според сделката между Великобритания и Китай преди предаването на Хонконг под китайски контрол през 1997 г. територията се предполага, че трябва да се радва на относителна свобода до най-малко 2047 г. под принципа "Една държава, две системи".

Помпео призова Китай да не пречи на американските журналисти в Хонконг

Помпео призова Китай да не пречи на американските журналисти в Хонконг

Тези журналисти са от свободните медии, а не на пропагандни кадри