Годишните политически срещи на високо равнище в Китай започнаха с минута мълчание за жертвите на пандемията от коронавирус, която отне над 4600 живота в страната, откакто се появи в края на миналата година, съобщава АФП. 

Със закъснение от два месеца заради заразата, Китайската народна политическа консултативна конференция (CPPCC) - до голяма степен церемониален консултативен орган - започна първата си сесия ден преди началото на най-важния законодателен конгрес на страната.

Повече от две хиляди делегати от цялата страна склониха глава в мълчание, след като изпяха националния химн в Голямата зала на народа в Пекин.

Президентът Си Дзинпин и останалите от 25-членното Политбюро - висшето ръководство на Комунистическата партия - бяха единствените от присъстващи, които не носеха маски за лице. Държавната телевизия показа стотици делегати с маски в черни бизнес костюми, които вървят по стъпалата на Голямата зала малко преди началото на сесията.

Известно като "Две сесии", ежегодното събиране на CPPCC и Националния народен конгрес (NPC) включва хиляди делегати, които се стичат в столицата за интензивни срещи, за да обсъдят политиката. Първоначално насрочени за март, тази година срещите ще бъдат за около седем дни вместо обичайните 10 дни, според държавните медии.

Делегатите трябваше да преминат множество тестове за нуклеинова киселина за вируса, преди да вземат участие в сесиите, и трябва да носят маски за лице през цялото време.

Броят на журналистите, допуснати до Голямата зала, е драстично намален, като много пресконференции и интервюта с делегати са преместени онлайн като мярка за предотвратяване на зараза.

В петък министрите ще разкрият и ключови икономически цели, военни бюджети и други стратегически приоритети, които хвърлят светлина върху мисленето на лидерите на Комунистическата партия.

Очаква се въпросите, включващи предотвратяване и контрол на епидемии, намаляване на бедността, политиката в Хонконг и създаване на работни места, да бъдат на първо място в тазгодишния дневен ред.

Китай въздържано отвърна на обвиненията на Тръмп в „масово убийство”

Китай въздържано отвърна на обвиненията на Тръмп в „масово убийство”

Ние сме настоятелни в казването на истината, представянето на истината и в разумното говорене