Китай въздържано отвърна на обвинения на президента на САЩ Доналд Тръмп в масово убийство, като говорител на външното министерство уверява, че страната му е направила най-доброто за спасяването на живота на хората по време на пандемията.

Напрежението между САЩ и Китай се засили заради пандемията от коронавирус, която тръгна от китайския град Ухан. Тръмп почти всекидневно атакува Пекин. Вчера американският лидер обвини Китай в "световното масово убийство". Тръмп обвини Си Дзинпин в дезинформация и пропагандна атака.

Помпео обясни на Китай, че дължи 9 трилиона долара щети на света

Помпео обясни на Китай, че дължи 9 трилиона долара щети на света

В тази цена са и 90 000 загинали, и повече от 36 млн. безработни в САЩ

"Ние сме настоятелни в казването на истината, представянето на истината и в разумното говорене, правим всичко възможно да защитим живота и здравето на хората", отговори говорител на Министерството на външните работи на азиатската държава, цитиран от АФП. Представителят повтори позицията на Китай, че "винаги е открита, прозрачна и отговорна". Говорителят каза още, че страната прави всичко най-добро да насърчава международно сътрудничество в борбата с патогена.

САЩ и Австралия призовават за разследване на произхода на вируса, като американските лидери дори лансират теорията, че патогенът е излязъл от китайска лаборатория. Пекин подкрепя разследване на глобалния отговор, но след поемане на контрол над заразата.

Преди няколко дни Световната здравна асамблея подкрепи независимо разследване на произхода на вируса.

Тръмп обвини "некомпетентния" Китай в "световно масово убийство"

Тръмп обвини "некомпетентния" Китай в "световно масово убийство"

Това е поредният епизод от словения сблъсък между САЩ и Китай