Приносът на Китай в борбата срещу разпространението на новия коронавирус трябва да бъде повече от 9 трилиона долара, обяви в сряда на брифинг държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от ТАСС. 

"Приносът на Китай в борбата срещу пандемията е незначителен в сравнение с цената, която светът плати заради тях", коментира той.

"Тази цена включва 90 000 американски живота, повече от 36 милиона американци, които са загубили работата си от март, и 300 000 смъртни случая по света. Приносът на Китай трябва да бъде повече от 9 трилиона долара според нашите оценки", добави Помпео.

Китай размаха пръст на Помпео

Китай размаха пръст на Помпео

Ходът на САЩ...сериозно се намесва във вътрешните дела на Китай

Той отново обвини китайските власти, че възпрепятстват независимо разследване на причините за пандемията на коронавирус на територията на Китай.

"Китай продължава да възпрепятства приемането на следователи към свързани с огнището на пандемията предприятия". Помпео твърди, че Китай "е избрал да унищожи ампулите с живия вирус, вместо да ги споделя с други страни".

Освен това Помпео е недоволен, че Китай "заплашва Австралия поради просто искане за независимо разследване. Това е грешно и ние подкрепяме Австралия".

Преследван от 120-годишен фантом, Китай се бори с модерна обсада

Преследван от 120-годишен фантом, Китай се бори с модерна обсада

Старият Съюз на осемте нации отново обгражда Поднебесната империя