Държавите членки на Световната здравна организация (СЗО) се съгласиха да се проведе независимо разследване на действията на агенцията на ООН в борбата с коронавируса, информират АФП и "Ройтерс".

Страните, взели участие на ежегодната Световна здравна асамблея, провела се виртуално за първи път, приеха резолюция с консенсус. В резолюцията се призовава за "безпристрастна, независима и всеобхватна оценка" на международния отговор срещу кризата, включително и разследване на действията на СЗО.

Китай подкрепя разследване под егидата на СЗО на действията срещу COVID-19

Китай подкрепя разследване под егидата на СЗО на действията срещу COVID-19

Китай бил споделил своевременно информация за вируса със световната общност

Нито една от 194-те страни членки на СЗО, включително и САЩ, не повдигна възражения срещу резолюцията, внесена от Европейския съюз от името на повече от 100 държави, включително Австралия, Китай и Япония.

"Готова ли е Световната здравна асамблея да приеме проекторезолюцията, както е предложена? След като не виждам искания за отговор, приемам, че няма възражения и резолюцията следователно е приета", обяви Кева Байн, посланикът на Бахамите, който е председател на събранието.

Гутериш: Планетата плаща висока цена заради пренебрегването на съветите на СЗО

Гутериш: Планетата плаща висока цена заради пренебрегването на съветите на СЗО

Различните държави следват различни, понякога противоречиви стратегии и ние плащаме висока цена

Преди часове президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да извади страната си от СЗО. Американският лидер, който временно замрази парите за СЗО, изпрати писмо на генералния директор на организацията, в което я обвинява, че е твърде близка с Китай. Тръмп заплаши да спре парите за "марионетката" на Китай.

Китай пък отвърна на Вашингтон, че търси изкупителна жертва заради собствения си провал в борбата с вируса.

Европейският съюз подкрепи СЗО. 

Хронология на ролята на СЗО по време на пандемията от Covid-19

Хронология на ролята на СЗО по време на пандемията от Covid-19

Днес Световната здравна асамблея ще открие конференция

Вчера генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус обеща да инициира вътрешна проверка. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4,6 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 315 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,8 млн. случая и повече от 318 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 1,7 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".

Блокираха участие на Тайван на форума на СЗО след китайски натиск

Блокираха участие на Тайван на форума на СЗО след китайски натиск

Тайван се е съгласил казусът за участието в организацията да бъде оставен за обсъждане по-късно тази година