Китай беше прозрачен, отговорен и бърз в отговора си на епидемията от новия коронавирус и споделянето на информация с други страни. Това увери китайският президент Си Цзинпин пред Световната здравна асамблея, която се провежда чрез видеоконференция днес и утре, съобщават световните осведомителни агенции.

"В Китай, след като положихме големи усилия и дадохме огромна саможертва, ние променихме хода на събития по отношение на вируса и защитихме живота и здравето на нашия народ. През цялото време действахме с откритост, прозрачност и отговорност", настоя китайският държавен глава, като добави, че Китай бил споделил своевременно информация за вируса със световната общност.

"Трябва да направим всичко възможно за контрола и лечението на COVID-19. Това е най-неотложната задача. Винаги трябва да поставяме хората на първо място", подчерта Си Цзинпин.

Блокираха участие на Тайван на форума на СЗО след китайски натиск

Блокираха участие на Тайван на форума на СЗО след китайски натиск

Тайван се е съгласил казусът за участието в организацията да бъде оставен за обсъждане по-късно тази година

Китайският президент подчерта необходимостта от ограничаване на предаването на вируса през границите и необходимостта от споделяне на знания.

"Също така трябва да продължим да подкрепяме глобални изследвания на учени относно източника и правилата за предаване на вируса", допълни Си.

Той предложи Световната здравна организация (СЗО) да ръководи глобалния отговор срещу пандемията и похвали нейния "голям принос по отношение на ръководството и напредването на глобалния отговор на COVID-19".

Китайският президент отбеляза също, че Пекин ще осигури 2 млрд. долара в рамките на следващите две години, за да подпомогне глобалния отговор на COVID-19 и социално-икономическото развитие на засегнатите страни.

Нови случаи на Covid-19  в Германия и Китай

Нови случаи на Covid-19 в Германия и Китай

В Германия починалите се увеличиха с 21

"За засилилване на международното сътрудничество срещу COVID-19, бих искал да съобщя следното: Китай ще предостави 2 млрд. долара за две години, за да помогне с отговора на COVID-19 и за икономическо и социално развитие в засегнатите страни, особено в развиващите се страни", увери Си Цзинпин.

Китай би направил всяка ваксина, която би успял да разработи срещу новия коронавирус, "световно общо благо", след като бъде въведена в употреба, обеща още той пред Световната здравна асамблея.

Китай към момента провежда клинични проучвания на пет потенциални ваксини, след като страните се надпреварват да намерят начин да спрат патогена, който уби повече от 315 000 души по целия свят.

Това щял да бъде приносът на Китай ваксината да бъде достъпна и в развиващите се страни.

Топ китайски експерт предупреди за потенциална втора вълна от Covid-19

Топ китайски експерт предупреди за потенциална втора вълна от Covid-19

Изправени сме пред голямо предизвикателство

Експертите твърдят, че ще са необходими поне 12 до 18 месеца, за да се разработи ефективна ваксина, или дори по-дълъг период.

Също така той настоя, че Китай подкрепял "всеобхватна оценка" на глобалния отговор на пандемията от коронавирус, след като тя "бъде поставена под контрол".

Световната здравна асамблея, която се провежда онлайн за първи път в своята история, има за задача да обсъди решение, внесено от Европейския съюз, което призовава за "безпристрастна, независима и всеобхватна оценка" на международния отговор на кризата с новия коронавирус.

В речта си Си каза, че разследването на глобалния отговор трябва да "обобщи опита и да подобри недостатъците".

Ключова двудневна среща на Световната здравна асамблея в борбата с Covid-19

Ключова двудневна среща на Световната здравна асамблея в борбата с Covid-19

Въпреки напрежението държавите се надяват да постигнат консенсус и да приемат резолюция

Правителства, включително САЩ и Австралия, също така призоваха през последните седмици за разследване на произхода на вируса, който се превърна в конфликтна точка между Вашингтон и Пекин.

И президентът на САЩ Доналд Тръмп, и американският държавен секретар Майк Помпео обвиниха Китай в липса на прозрачност по въпроса и многократно лансираха теорията, че вирусът е бил изпуснат от секретна лаборатория в град Ухан.

Повечето учени смятат, че вирусът произхожда от животни, преди да е бил предаден на хора.

Китай категорично отрече обвиненията за прикриване, като настоя, че винаги е споделял информация своевременно със СЗО и други страни.

Към момента Китай успя да намали почти до нула броя на новозаразените, като е регистрирал официално общо 84 054 заразени от началото на епидемията. Според китайските власти през последните седмици не е имало смъртни случаи от болестта.

Хронология на ролята на СЗО по време на пандемията от Covid-19

Хронология на ролята на СЗО по време на пандемията от Covid-19

Днес Световната здравна асамблея ще открие конференция