Тайван блокиран да участва на Световната здравна асамблея на Световната здравна организация (СЗО) след натиск от страна на Китай, пише "Гардиън".

Република Китай не е поканена на започващата днес конференция, обяви външният министър и добави, че са се съгласили да отложат разглеждането на казуса за по-късно тази година.

Ключова двудневна среща на Световната здравна асамблея в борбата с Covid-19

Ключова двудневна среща на Световната здравна асамблея в борбата с Covid-19

Въпреки напрежението държавите се надяват да постигнат консенсус и да приемат резолюция

Тайван, който не е член на СЗО, усилено лобира да вземе участие на Световната здравна асамблея. Островната държава обяви, че просто иска да сподели със света успеха си в борбата с коронавируса. В Тайван има 440 случая на коронавирус и седем починали.

Но Китай, който разглежда демократичен Тайван като китайска провинция без право да участва на международни форуми като суверенна държава, силно се противопостави на участие на Тайпе на асамблеята, освен ако не приеме да бъде част от Китай, което категорично се отхвърля от тайванското правителство.

Пекин с натиск над ЕС за Тайван

Пекин с натиск над ЕС за Тайван

Проблеми за СЗО и коронавируса

Въпреки всички наши усилия и безпрецедентната международна подкрепа, Тайван не получи покана за участие. Министерството на външните работи изразява дълбоко съжаление и силно неудовлетворение от това, че Секретариатът на Световната здравна организация се подаде на натиска от страна на китайското правителство и продължава да пренебрегва правото на здраве на 23-те милиона граждани на Тайван, обяви тайванският външен министър Джоузеф Ву.

СЗО и Китай твърдят, че са предоставили помощ и информация на Тайван по време на пандемията, което се оспорва от Тайпе.

САЩ многократно влязоха в сблъсък с Китай заради отказа на Пекин да позволи на Тайван да получи пълен достъп до организацията.

САЩ към СЗО: Поканете Тайван на годишната среща

САЩ към СЗО: Поканете Тайван на годишната среща

Натиск от Белия дом

Тайван участва на асамблеята като наблюдател 2009-2016 г., но Китай блокира участието на страната след избирането на тайванския президент Цай Ингвен, която е разглеждана от Пекин като сепаратист.

Ву каза още, че Тайван се е съгласил казусът за участието в организацията да бъде оставен за обсъждане по-късно тази година, за да може асамблеята да се съсредоточи върху борбата с коронавируса.

Тайван иска от СЗО повече информация за COVID-19

Тайван иска от СЗО повече информация за COVID-19

СЗО твърди, че Тайван е бил осигурен с помощта, от която се нуждае

Тайван - официално Република Китай - е сред основателите на СЗО. Но страната е извадена от организацията през 1972 г., година след като губи мястото в ООН за сметка на Китайската народна република.