САЩ призоваха Световната здравна организация (СЗО) да се противопостави на китайския натиск и да покани Тайван на годишната си среща, на която ще се обсъди пандемията от коронавирус, съобщи АП.

Агенцията отбелязва, че самите Съединени щати все още не са потвърдили участието си на Световната здравна асамблея на 18-19 май. Форумът ще е първи, след като президентът Доналд Тръмп заплаши да спре финансирането на органа на ООН.

Тайван иска от СЗО повече информация за COVID-19

Тайван иска от СЗО повече информация за COVID-19

СЗО твърди, че Тайван е бил осигурен с помощта, от която се нуждае

Искам да призова всички държави, включително тези в Европа, да подкрепят участието на Тайван като наблюдател в Световната здравна асамблея и други съответни органи на ООН.

Това каза пред репортери държавният секретар Майк Помпео.

Тайван няма нови случаи на коронавирус за първи път от 36 дни

Тайван няма нови случаи на коронавирус за първи път от 36 дни

В Тайван има 393 потвърдени случая на заразени и шестима починали

Китай, който има право на вето на Съвета за сигурност на ООН, счита Тайван за своя провинция, която чака обединение с Пекин и  по тази причина се бори за блокирането му от всички международни институции.

Победените от Китай националисти избягаха в Тайван през 1949 г., но островът се превърна в жива, самоуправляваща се демокрация.

Бързи мерки – така Тайван успя да се спаси от коронавируса

Бързи мерки – така Тайван успя да се спаси от коронавируса

Тайван е разпознал отрано потенциалния мащаб на кризата...

Тайван се превърна в модел за бързия отговор на огнището на коронавирус със само шест смъртни случая, въпреки близостта и икономическите връзки с Китай. Островът дори и дари маски и други медицински консумативи по целия свят.

Държавният департамент не отговори на въпроси дали Съединените щати ще участват в Световната здравна асамблея, която определя глобалната здравна политика и като цяло присъстват министри на здравеопазването или други висши служители.

Маските стават задължителни в градския транспорт на Тайван

Маските стават задължителни в градския транспорт на Тайван

Глобите са до $495

До заплахата от Доналд Тръмп Съединените щати бяха водещият донор а СЗО с повече от $400 млн. годишно за подпомагане на глобалните усилия за борба с безброй болести, включително малария и полиомиелит.