Тайванският здравен министър поиска от Световната здравна организация (СЗО) да осигури на острова достъп до информация от първа ръка за коронавируса, като каза, че липсата на пълна картина забавя работата по превенция на епидемиите, предаде "Ройтерс".

Изключването на Тайван от СЗО - Китай, който счита острова за една от неговите провинции, обект на членството на Тайван - вбеси Тайпе. Властите твърдят, че това е създало пропаст в глобалната борба срещу коронавируса и е застрашило здравето на острова.

Министърът на здравеопазването Чен Ши-чунг заяви, че Тайван иска правилен достъп до СЗО.

"Tова, което искаме, е информация от първа ръка. Всяка информация втора употреба забавя всички действия, които предприемаме, и изкривява преценката ни за епидемията", каза той.

"Но ако успеем да получим информация от първа ръка от организацията, можем да видим цялата картина и да реагираме проактивно, създавайки различни системи или политики", добави той.

Тайван представи списък с жалби срещу СЗО, включително че той посочва грешни номера на дела за Тайван, игнорира исканията за информация и се навежда на китайски натиск, за да се намеси в молбите на острова за помощ.

Както СЗО, така и Китай казват, че Тайван е бил осигурен с помощта, от която се нуждае.

Тайван засили кампанията си, за да присъства като наблюдател на виртуалната среща на органа за вземане на решения на Световната здравна асамблея (WHA) този месец, въпреки че правителствените и дипломатически източници твърдят, че Китай няма да се съгласи на това.

Тайван присъства на Световната здравна асамблея като наблюдател от 2009-2016 г., когато отношенията Тайпе-Пекин бяха по-топли.

Китай обаче блокира по-нататъшното участие след избирането на тайванския президент Цай Инг-Вен, когото Китай разглежда като сепаратист, обвинение, което тя отхвърля.

Чен не би казал дали е оптимист или песимист относно шансовете на Тайван да участва, но каза, че "разбира се няма проблем" в опитите да се постигне консенсус, за да позволи това да се случи.