Днес Световната здравна организация (СЗО) открива първата в историята виртуална асамблея на фона на опасения, че американско-китайското напрежение може да попречи за предприемане на твърди действия в борбата с коронавируса, информира АФП.

Световната здравна асамблея, която е съкратена от обикновено три седмици до само два дни, понеделник и вторник, се очаква да се съсредоточи само върху Covid-19, който само за няколко месеца отне живота на повече от 310 000 души и зарази близо 4,7 милиона души.

СЗО: Пръскането с дезинфектанти по улицата е вредно

СЗО: Пръскането с дезинфектанти по улицата е вредно

Пръскането на хора с дезинфектанти "не се препоръчва при никакви обстоятелства"

Редица държавни глави, правителствени ръководители, здравни министри и други представители ще участват на срещата, която ще започне днес по обяд.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви в петък, че събитието ще бъде "едно от най-важните от създаването на организацията през 1948 г.". Но шансът за постигане на споразумение за глобални мерки в борбата с кризата може да бъде заплашен от постоянно влошаващите се отношения между двете най-големи икономики в света.

СЗО ще проучи възпалителния синдром при децата, свързан с COVID-19

СЗО ще проучи възпалителния синдром при децата, свързан с COVID-19

Гебреисус призова медиците да съдействат...

Миналата седмица Доналд Тръмп заплаши да прекъсне отношенията си с Китай, откъдето тръгна епидемията в края на миналата година, заради ролята на азиатската държава в разпространението на Covid-19. Американският лидер многократно отправя обвинения, без да предостави доказателства, че вирусът е излязъл от китайска лаборатория. Той също спря парите за СЗО.

Въпреки напрежението държавите се надяват да постигнат консенсус и да приемат резолюция, която призовава за общ отговор в борбата с коронавируса. Проекторезолюцията, внесена от Европейския съюз, призовава за "безпристрастна, независима и всеобхватна оценка" на международния отговор срещу коронавируса. Консултациите около текста приключиха миналата седмица след "тежки" преговори. Постигнато е предварително споразумение за прокарване на резолюцията, която също призовава за равен достъп до тестове, медицинско оборудване, потенциални лекарства и възможна бъдеща ваксина.

САЩ частично възстановяват парите за СЗО

САЩ частично възстановяват парите за СЗО

Починалите от коронавирус в САЩ ще достигнат над 100 000 до 1 юни

Източник от ЕС приветства проекторезолюцията като "амбициозна" и подчерта, че ако наистина бъде приета с консенсус, както се очаква, за първи път глобален форум ще постигне единодушна подкрепа за прокарване на текст в отговор на коронавируса. Източникът каза още, че държавите не бягат от спорни въпроси, включително призив за реформиране на СЗО.

Проекторезолюцията също призовава СЗО да работи в тясно сътрудничество с другите международни агенции и държави за установяване на животинския източник на вируса и установяване как се е прехвърлил върху човек.

Докато дипломатите постигнаха принципно споразумение за проекторезолюцията, наблюдатели изразяват безпокойството си, че при настоящата политизирана атмосфера някои държави могат да изберат да нарушат консенсуса.

Междувременно една от комисиите на СЗО ще обсъди въпроса за участието на Тайван на асамблеята като наблюдател.

Тайван в момента е изключен от СЗО, но през последните седмици Тръмп настоява за участие на острова на форума, въпреки че Китай се противопоставя.

Тайван - официално Република Китай - е сред основателите на СЗО. Но страната е извадена от организацията през 1972 г., година след като губи мястото в ООН за сметка на Китайската народна република. 

СЗО: Европа да се подготви за втора по-смъртоносна вълна на Covid-19 тази зима

СЗО: Европа да се подготви за втора по-смъртоносна вълна на Covid-19 тази зима

Клюге подчерта, че сега е "времето за подготовка, а не за празненства"

СЗО е създадена на 7 април 1948 г. В организацията работят повече от 7000 служители и членуват 194 държави. Бюджетът на СЗО за 2018-2019 г. е 5,62 милиарда долара, от които 4,3 млрд. долара са доброволен принос. Най-големите донори са САЩ (15,9%), фондацията на Бил и Мелинда Гейтс (9,4%), Великобритания (7,7%), Gavi, the Vaccine Alliance (6,6%) и Германия (5,2%).