Китай призова САЩ да се договорят и да укрепят сътрудничеството в борбата с коронавируса, след като президентът Доналд Тръмп заплаши с прекратяване на двустранните отношения, информира АФП.

През последните седмици отношенията между двете суперсили достигнаха дъно. Китай и САЩ спорят за произхода на коронавируса, който уби повече от 300 000 души.

Китай отвръща на удара: Външният министър се нахвърли срещу критиците на Пекин

Китай отвръща на удара: Външният министър се нахвърли срещу критиците на Пекин

Политизирането на пандемията "сериозно нарушава международните морални принципи"

"Поддържането на устойчиво развитие на отношенията между САЩ и Китай е от фундаментален интерес за народите на двете държави и е благоприятно за световен мир и стабилност", коментира говорител на китайското външно министерство.

"В момента Китай и САЩ трябва да продължат да укрепват сътрудничеството си против епидемията, да победят епидемията възможно най-скоро, да лекуват пациентите и да възстановят икономиката и производството. Но изисква САЩ да се договорят с Китай", поясни представителят.

Помпео призова Китай да спре кражбата на ваксини срещу коронавирус

Помпео призова Китай да спре кражбата на ваксини срещу коронавирус

След обвиненията на ФБР

Коментарът е в отговор на агресивната риторика на Тръмп към Китай. Вчера той заплаши да скъса китайско-американските отношения.

"Има много неща, които можем да направим. Ние можем да прекъснем всички отношения", предупреди той в интервю за Fox Business News. По думите му САЩ ще си спестят 500 милиарда долара, ако прекъснат отношенията с Китай.

Тръмп каза, че отношенията му с китайския лидер Си Дзинпин са "много добри", но "сега не искам да говоря с него".

Тръмп разочарован от Китай

Тръмп разочарован от Китай

Моментът бил чудесен доларът да е силен

Отправената заплаха идва седмица след телефонен разговор между китайските и американски търговски представители, които подчертаха ангажимента си да спазват първата фаза от търговската сделка, сключена в началото на годината.