Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е "разочарован" от Китай.

Когато епидемията от новия коронавирус в Китай вече беше в ход, "мастилото дори не беше изсъхнало" по търговското споразумение между Вашингтон и Пекин, добави Тръмп. Ситуацията с коронавируса дори не е била тема за обсъждане на 15 януари, когато споразумението беше подписано, отбеляза той в интервю за Fox Business.

"Обамагейт": Тръмп се опитва да замеси Байдън в конспиративна теория

"Обамагейт": Тръмп се опитва да замеси Байдън в конспиративна теория

Обама и Байдън замесени в "разобличаването" на генерала от запаса Майкъл Флин

Споразумението дало възможност на САЩ да получи "десетки милиарди долари" обратно от Китай, посочи американският държавен глава, като подчерта, че Белият дом насочва тези пари към американските фермери, защото Пекин ги е "ударил" преди това.

Тръмп допълни обаче, че Вашингтон няма да предоговаря търговското споразумение, като изрази увереност, че Пекин ще изпълни споразумението, като купи американски стоки на стойност 250 млрд. долара.

"Китай трябваше да спре коронавируса при източника му", повтори той и добави, че Пекин му позволил да се разпространи в световен мащаб чрез "глупост, некомпетентност или умишлено". Правителството на САЩ разполага с много информация за ранния отговор на Китай, разкри Тръмп, без да разкрива спецификите, но твърди, че "не е добре".

Той постави под въпрос политиката на Пекин за разрешаване на пътувания извън страната, но забрани движението вътре в Китай в по-ранните етапи на епидемията. "За какво беше това", учудено запита Тръмп.

Тръмп изтъкна още, че в момента е "чудесно време" доларът да е силен.

"Чудесно време е да имате силен долар, защото целият свят, знаете, плащаме нулева лихва, нали така. Това никога не се е случило. Плащаме толкова ниско. Всички искат да бъдат в долара, защото ние го запазихме силен. Запазих го силен", похвали се Тръмп.

Запитан за по-ранните му коментари срещу силен долар, президентът на САЩ за пореден път подчерта, че това е проблематично за търговията, но настоя, че е добре от гледна точка на инфлацията.

Тръмп не е доволен от предпазливостта на Фаучи и не приема предупреждения

Тръмп не е доволен от предпазливостта на Фаучи и не приема предупреждения

Страната е раздвоена, а критици обвиняват Тръмп в хазарт с човешки живот

Тръмп допълни, че "тотално не е съгласен" с директора на Националния институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи, че повторното отваряне на икономиката може да доведе до силна втора вълна на коронавируса.

Тръмп нарече Фаучи "добър човек", но настоя, че не бил прав по въпроса. Американският президент настоя, че икономиката трябва да се отвори безопасно, но "възможно най-бързо", за да се предотврати по-нататъшно увеличаване на безработицата.

По-рано Фаучи предупреди, че отварянето на икономиката твърде скоро може да предизвика нова епидемия от COVID-19, която не можете да контролирате, като подчерта, че ще донесе не само "страдания и смърт", но и ще възпрепятства икономическото възстановяване.

Според Тръмп ваксината за коронавируса ще бъде готова "до края на годината". Той разкри в тази връзка, че военните ще бъдат мобилизирани да работят за усилието за доставяне на ваксината на американското население, когато тя стане налична. Според президента правителството първо ще се съсредоточи върху предоставянето ѝ на възрастни хора и старчески домове.