Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че твърде отрезвяващото предупреждение от неговия най-високопоставен експерт по инфекциозни заболявания за премахване на ограниченията за пандемия твърде скоро е неприемливо, съобщава БиБиСи.

Той обвини д-р Антъни Фаучи, че иска "да играе с всички страни на уравнението" в показанията му пред депутатите.

Президентът заяви, че е особено недоволен от предпазливостта на Фаучи около бързото отваряне на училищата.

Covid-19 зарази близо 1,4 милиона души в САЩ, уби 84 000 души и опустоши икономиката на страната.

Фаучи ще предупреди Сената: "Ненужна смърт", ако САЩ отворят твърде рано

Фаучи ще предупреди Сената: "Ненужна смърт", ако САЩ отворят твърде рано

Основното послание, което ще предаде на Сената, е опасността от преждевременно отваряне на страната

Изказвайки се в Белия дом, Тръмп се спря на коментарите на Фаучи на изслушване в Сената по-рано относно рисковете за децата при повторно отваряне и оценката му, че ваксината е малко вероятна, преди часовете да могат да започнат тази есен.

"Вижте, той иска да играе от всички страни на уравнението", каза Тръмп за притесненията на своя експерт. "Всъщност бях изненадан от отговора му, защото, знаете, това за мен - не е приемлив отговор, особено що се отнася до училищата".

Той обясни, че "единственото нещо, което би било приемливо", е да се дадат на по-възрастните учители и преподаватели няколко седмици преди да се върнат.

"Защото това е болест, която атакува възрастта и атакува здравето", добави Тръмп.

Над 100 деца в Ню Йорк са с тежък синдром, предизвикан от коронавируса

Над 100 деца в Ню Йорк са с тежък синдром, предизвикан от коронавируса

Всички са били заразени...

"Но с малките деца, искам да кажа и студенти, наистина е - просто погледнете статистиката. Това е доста невероятно", обясни президентът.

Тръмп иска да върне американците на работа и похвали губернаторите, които се стремят да го направят, като същевременно критикуват другите, че не действат достатъчно агресивно.

Страната е раздвоена заради фокуса на Тръмп върху защитата на поминъка, критиците го обвиняват в хазарт с човешки живот, за да обслужва собствените си политически интереси преди кандидатурата за преизбиране през ноември.

Последните коментари на президента идват на фона на съобщения за малки деца, които са силно засегнати от възпалителен синдром, който може да бъде свързан с вируса.

Де Нирo: Тръмп е лунатик, не му пука колко американци умират от коронавирус

Де Нирo: Тръмп е лунатик, не му пука колко американци умират от коронавирус

А хората, за които се "преструва, че го интересуват, той най-много презира"

В обръщение към депутатите Фаучи предупреди, че облекчаването на правилата за престой у дома твърде бързо може да донесе още "страдание и смърт".

Директорът на Националния институт по алергия и инфекциозни болести в САЩ подчерта важността "да не си мислим, че децата са напълно имунизирани срещу вредните ефекти" на болестта.

"Просто трябва да гледаме стъпка по стъпка за отварянето на училищата, докато навлизаме в периода от спад и точно къде се намираме в динамиката на огнището."

Фаучи обясни и че реалният брой на смъртните случаи в САЩ вероятно е по-висок от официалната цифра.

Жертвите на COVID-19 в САЩ вече са повече от загиналите за 70 години войни

Жертвите на COVID-19 в САЩ вече са повече от загиналите за 70 години войни

Стряскащите данни са само за два месеца

В сряда губернаторът на Мериленд Лари Хоган заяви, че отменя мярката за престой у дома, заменяйки я в петък със заповед за "по-безопасно у дома".

Републиканецът, който бе критичен към Тръмп, посочи двуседмичен спад в тежки случаи и смъртни случаи, по препоръките на федералните директиви.

В сряда Върховният съд на Уисконсин отмени заповедта за стоене у дома на демократичния губернатор Тони Евърс, постановявайки я за "неприложима" и "незаконна", победа за ръководената от републиканците законодателна власт.

Повечето щати са започнали поетапно отваряне. В някои, като Тексас и Джорджия, публичните пространства и бизнесите също имат право да отворят отново.

Ню Йорк, Калифорния, Вашингтон, Ню Джърси и Илинойс са сред онези, които все още са под блокада.

Коронавирус: Над 35% от хоспитализираните в САЩ са с поразени бъбреци

Коронавирус: Над 35% от хоспитализираните в САЩ са с поразени бъбреци

Близо 15% се нуждаят от диализа