За малко повече от два месеца Съединените щати загубиха повече граждани от коронавируса, отколкото са загинали за 70 години по време на войните в Корея, Виетнам, Персийския залив, Афганистан и Ирак. Това съобщи журналистът Никълъс Кристоф за в. "Ню Йорк таймс".

Той посочи, че жертвите на COVID-19 в САЩ вече са повече от 100 000, като официалните статистики не включват още хиляди смъртни случаи, свързани с пандемията.

Много от поддръжниците на президента Доналд Тръмп смятат, че броят на официално оповестените смъртни случаи е завишен. Самият Тръмп в публикация в "Туитър" изрази съмнение за точността на някои данни относно заразата.

САЩ вече с повече жертви на COVID-19 в сравнение с войната във Виетнам

САЩ вече с повече жертви на COVID-19 в сравнение с войната във Виетнам

В САЩ са починали 58 355 души от новия коронавирус

Тръмп е прав, че официалните статистики изглежда не отговарят на действителността, но не в посоката, в която той твърди, посочва Кристоф.

Той твърди, че е бил извършен анализ на ситуацията във всеки щат в станата и е било установено, че от пандемията вече са починали между 100 000 и 110 000 американци, а не 83 000, както сочат официалните статистики. Заключението се основава на сравнение между смъртността тази пролет спрямо минали години.

Кристоф пояснява, че някои щати като цяло не са засегнати, но в други има изключително голямо увеличение на броя на смъртните случаи.

Вещаят тежка есен в САЩ, ако не се открие лечение на коронавируса

Вещаят тежка есен в САЩ, ако не се открие лечение на коронавируса

"Неизбежно е да имаме завръщане на вируса"