Над една трета от пациентите, лекувани за COVID-19 в голяма медицинска система в Ню Йорк, развиват остро увреждане на бъбреците и близо 15% се нуждаят от диализа, съобщиха американски учени, цитирани от "Ройтерс".

Изследването е проведено от екип на Northwell Health, най-големият доставчик на здравни услуги в щата Ню Йорк.

"Установихме първите приети 5449 пациенти, 36,6% развиха остра бъбречна травма", коментира съавторът на изследването д-р Кенар Джавери, асоцииран началник на нефрологията в Хофстра/Нортуел в Грейт Нек, Ню Йорк, чиито открития са публикувани в списанието Kidney International.

Острото увреждане на бъбреците възниква, когато бъбреците не успеят и не могат да филтрират отпадъците. От тези пациенти с бъбречна недостатъчност 14,3% се нуждаят от диализа, допълва Джавери.

Изследването е най-голямото досега за преглед на увреждане на бъбреците при пациенти със COVID-19. Това може да е полезно, тъй като други болници са изправени пред нови вълни от пациенти със заболяването, причинено от новия коронавирус, който е заразил над 4,3 милиона души и е убил над 295 000 в световен мащаб.

Над 100 деца в Ню Йорк са с тежък синдром, предизвикан от коронавируса

Над 100 деца в Ню Йорк са с тежък синдром, предизвикан от коронавируса

Всички са били заразени...

Няколко групи отбелязват повишен процент на бъбречна недостатъчност сред пациенти със COVID-19.

Джавери и колегите му решават да го определят количествено чрез комбиниране на медицинска документация на 5 499 пациенти с COVID-19, хоспитализирани между 1 март и 5 април.

Те откриват, че бъбречната недостатъчност се появява рано, като 37,3% от пациентите пристигат в болницата с отказали бъбреци или развиват състоянието в първите 24 часа от приемането му.

В много случаи бъбречната недостатъчност е възникнала по времето, когато тежко болни пациенти трябва да бъдат поставени на вентилатор, допълва Джавери.

Жертвите на COVID-19 в САЩ вече са повече от загиналите за 70 години войни

Жертвите на COVID-19 в САЩ вече са повече от загиналите за 70 години войни

Стряскащите данни са само за два месеца

Сред повече от 1000 пациенти, които трябва да бъдат поставени на вентилатор, около 90% развиват остра бъбречна недостатъчност.

Това в сравнение с 21,7% от 925 пациенти, които са развили състоянието, но не се нуждаят от механична помощ при дишане.

Много болните пациенти често развиват бъбречна недостатъчност, тъй като състоянията им стават все по-тежки, каза Джавери.

"Не е специфично за COVID-19. Това повече е свързано с това колко си болен", обяснява той.

Въпреки това познаването на дела на пациентите в риск от това състояние може да помогне на болниците, тъй като те планират оборудване и персонал, необходими за бъдещи коронавирусни пикове.

СЗО: Коронавирусът може да остане с нас, както HIV

СЗО: Коронавирусът може да остане с нас, както HIV

След 5 г. може да имаме контрол върху ситуацията...