Президентът на САЩ Доналд Тръмп засили конспиративната си теория "Обамагейт" с въвличането на Джо Байдън и други бивши представители на Белия дом, което се определя от критици като отчаян опит да отвлече вниманието от пандемията от коронавирус.

Рик Гренъл, изпълняващ длъжността директор на националното разузнаване, изпрати на Конгреса списък с имената на висши представители на администрацията на Обама, които се предполага, че са замесени в "разобличаването" на генерала от запаса Майкъл Флин в разузнавателни доклади от президентския преход, пише "Гардиън".

Случаят с Майкъл Флин се заплита

Случаят с Майкъл Флин се заплита

Американски съдия замрази решението на Министерството на правосъдието да свали обвиненията

Агресивната тактика на Тръмп изглежда показва, че той няма да се спре пред нищо, докато не навреди на Обама и бившия вицепрезидент Джо Байдън, който се очаква да бъде номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ.

Историята също е опит за отклоняване на вниманието от критиката към действията на Тръмп в борбата с коронавируса, който отне живота на повече от 80 000 души в САЩ. Американските медии Fox News и Fox Business са споменали Флин и ФБР много по-често от вируса през последните дни, показват данни, събрани от Internet Archive и анализирани от GDELT.

Гренъл, съюзник на Тръмп, разсекрети и изпрати списъка с имената на сенатори от Републиканската партия. В документа топ разузнавачът пише, че изпраща списък със самоличността на лицата, които са отправили молби към Националната агенция за сигурност между 8 ноември 2016 г. и 31 януари 2017 г. за разобличаване на самоличността на Майкъл Флин, бивш съветник по националната сигурност.

ФБР извършило престъпление срещу Майкъл Флин?

ФБР извършило престъпление срещу Майкъл Флин?

Министертвото на птавосъдието поиска прекратяване на делото

Разобличаването е рутинна практика, използвана, за да се установи самоличността на анонимно лице в разузнавателен документ. Случва се стотици пъти на година, без да води до спорове и противоречия.

В списъка влизат бившият посланик на САЩ в ООН Саманта Пауър, бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър, бившият директор на ФБР Джеймс Коми и бившият директор на ЦРУ Джон Бренън. Последното име в списъка, от 12 януари 2017 г., е Байдън.

Предизборната кампания на Тръмп атакува съперниците си на базата на този документ. От щаба подчертаха, че Байдън е бил информиран за случая с Флин преди Доналд Тръмп да влезе в Белия дом и Байдън е поискал разобличаването на Флин.

Правосъдното министерство на САЩ иска прекратяване на делото срещу Флин

Правосъдното министерство на САЩ иска прекратяване на делото срещу Флин

Решението ще бъде взето от съда...

Американците имат право да знаят дълбочината на участие на Байдън по нагласения случай с генерал Флин във връзка с измамата за руския сговор, подчертаха от щаба.

Републиканците поискаха допълнително разследване. Сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина коментира, че "разобличаването на генерал Флин от администрацията на Тръмп относно разговори по време на президентския преход е изключително обезпокоително и мирише на политики, а не на национална сигурност".

Според конспиративната теория "Обамагейт" Обама, Байдън, Клапър, Коми и други са организирали заговор срещу Тръмп с измисляне на обвинения, че е сътрудничил на Русия, за да спечели изборите през 2016 г.

Няма доказателства в подкрепа на твърдението на Тръмп, че Обама и ФБР са се опитали да го свалят. Въпреки това през последните дни Доналд Тръмп многократно използва думата "Обамагейт" и я описва като "най-голямото политическо престъпление в американската история".

Преди дни американски съдия замрази решението на Министерството на правосъдието да свали обвиненията срещу Майкъл Флин.

Флин, пенсиониран генерал и бивш шеф на военното разузнаване, се призна за виновен след сключване на споразумение с държавното обвинение през декември 2017 г. по едно обвинение, че е излъгал ФБР за тайни преговори с руския посланик във Вашингтон преди Тръмп да влезе в Белия дом.

Случаят беше в основата на 22-месечното разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Москва на президентските избори през 2016 г.

За лъжесвидетелстване максималната присъда е 5 г., но прокуратурата поиска само 6 месеца затвор за Флин преди да оттегли обвинението.