Американски съдия замрази решението на Министерството на правосъдието да свали обвиненията срещу Майкъл Флин, бивш съветник по национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщават "Вашингтон пост" и АФП.

Окръжният съдия Емет Съливан мотивира решението си с думите, че очаква независими групи и правни експерти да се обявят против опита за оправдаване на Флин, който беше обвинен, че е излъгал ФБР. Федералният съдия във Вашингтон може да предприеме по-агресивни действия като провеждане на изслушване как да се процедира.

ФБР извършило престъпление срещу Майкъл Флин?

ФБР извършило престъпление срещу Майкъл Флин?

Министертвото на птавосъдието поиска прекратяване на делото

Заповедта на Съливан е в отговор на изключително необичаен ход на правителството в четвъртък да се прекрати делото, което се влачи вече три години, след като Флин дори на два пъти призна, че е виновен. Съдията не посочи конкретно кой иска да вземе отношение по въпроса, но адвокати на Флин съобщиха, че външна група, наричаща се "Watergate Prosecutors", е заявила пред съда, че се е подготвила да излезе с позиция по случая.

Флин, пенсиониран генерал и бивш шеф на военното разузнаване, се призна за виновен след сключване на споразумение с държавното обвинение през декември 2017 г. по едно обвинение, че е излъгал ФБР за тайни преговори с руския посланик във Вашингтон преди Тръмп да влезе в Белия дом.

Случаят беше в основата на 22-месечното разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Москва на президентските избори през 2016 г.

Правосъдното министерство на САЩ иска прекратяване на делото срещу Флин

Правосъдното министерство на САЩ иска прекратяване на делото срещу Флин

Решението ще бъде взето от съда...

Случаят отиваше към присъда, но в края на миналата година Флин поиска да оттегли признанието си, че е виновен. Преди съдът да реши главният прокурор Уилям Бар подкопа своите прокурори и оттегли обвиненията, което е нечувано.

Във вторник повече от 2100 бивши представители на правосъдното министерство призоваха в писмо Бар да подаде оставка.

За лъжесвидетелстване максималната присъда е 5 г., но прокуратурата поиска само 6 месеца затвор за Флин преди да оттегли обвинението.

Тръмп обмислял помилването на Майкъл Флин

Тръмп обмислял помилването на Майкъл Флин

Отро удари работата на ФБР по случая