Американското министерство на правосъдието поиска прекратяване на делото срещу Майкъл Флин - бившия съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност, известен с връзките си с Русия, предаде CNN.

Преди три години той излъга за контактите си с Русия, поради което Тръмп беше принуден да го уволни.

Искането за прекратяване на делото е внесено в четвъртък, 7 май.

Процесът срещу Флин беше използван от Тръмп като основание за нападки срещу ФБР. Президентът като цяло отрича основанията за разследването по руската намеса в изборите през 2016 г., на които той беше определен като победител в състезанието за Белия дом.

Тръмп обмислял помилването на Майкъл Флин

Тръмп обмислял помилването на Майкъл Флин

Отро удари работата на ФБР по случая

Окончателното решение по искането за прекратяване на процеса срещу Флин ще бъде взето от съда.

Според правосъдното министерство, разследването на ФБР срещу Флин за контактите му с Русия не се основава на факти.

Напомняме, Майкъл Флин беше уволнен от заеманата генералска длъжност в Пентагона заради връзките се с Москва. Той беше и нещатен "експерт" на пропагандисткия канал на Кремъл RT.

Независимо от съпротивата в политическите среди, Тръмп го назначи за свой съветник по националната сигурност. Само 24 дни след това Флин беше уволнен от Белия дом, а ФБР започна разследване срещу него.

В края на януари, прокуратурата на САЩ поиска от съда условна присъда за Майкъл Флин. Това показа смекчаване спрямо предишното решение по делото - в началото на годината, обвинението поиска 6 месеца затвор.