Китайският външен министър заяви, че страната е поставила под контрол коронавирусната епидемия и той се нахвърли срещу чуждестранните политици, които обвинява, че настоятелно политизират епидемията, дават обидни за Китай имена на вируса и клеветят Световната здравна организация, съобщава АП.

Коментарите на Ван И, представени от официалната информационна агенция Синхуа, изглежда са насочени към Съединените щати, където администрацията на президента Доналд Тръмп многократно "бичува" Китай за уж прикриване на първоначалното огнище и преустанови плащанията към СЗО за про-китайски пристрастия и неуспех в ефективното справяне с пандемията.

Тръмп разочарован от Китай

Тръмп разочарован от Китай

Моментът бил чудесен доларът да е силен

Други страни, включително Австралия, също призоваха за независимо разследване на произхода на пандемията, призиви, които Китай яростно отхвърля.

Под ръководството на държавния и управляващия лидер на Комунистическата партия Си Дзинпин, Китай успя да "постави контрол на огнището чрез постоянни усилия и постепенно възобнови икономическия и социалния живот, като същевременно предприема редовни мерки за превенция и контрол", обяснява Ван И, цитиран след телефонен разговор с външните министри на Унгария, Естония и Босна и Херцеговина.

Русия хока "безпочвените" опити на САЩ да наложат антикитайски разказ върху целия свят

Русия хока "безпочвените" опити на САЩ да наложат антикитайски разказ върху целия свят

Русия била загрижена и разтревожена

Китай е "преодолял собствените си трудности, предлага подкрепа и помощ на страни, сподели опит за лечение за превенция и контрол без всякакви резерви и улесни закупуването на антиепидемични доставки на различни страни от Китай", допълва той. 

Опитите да се политизира пандемията и да се клевети СЗО са "сериозно нарушение на международните морални принципи и подкопаване на международните антиепидемични усилия", коментира Ван И..

Преследван от 120-годишен фантом, Китай се бори с модерна обсада

Преследван от 120-годишен фантом, Китай се бори с модерна обсада

Старият Съюз на осемте нации отново обгражда Поднебесната империя