Русия смята обвиненията на САЩ срещу Китай относно разпространението на коронавируса за безпочвени и разрушителни. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

"Естествено, че наблюдаваме обвиненията, отправяни от Вашингтон срещу Китайската народна република, нашия стратегически партньор, със загриженост и тревога", отбеляза Рябков, изказвайки се по време на онлайн семинара на дискусионния клуб "Валдай" под наслов "Да останеш разумен в разпадащ се свят".

Китай отхвърли като клевета обвиненията на САЩ, че се е опитал да открадне ваксина против Covid-19

Китай отхвърли като клевета обвиненията на САЩ, че се е опитал да открадне ваксина против Covid-19

Обвиненията на САЩ наляха още масло в огъня между глобалните суперсили

"Неведнъж сме заявявали позицията си по този въпрос, а тя се свежда до факта, че няма причини да се обвинява Китай за извършване на нещо, което е било ненавременно, погрешно или неадекватно през целия период на борбата му с вируса COVID-19", добави той.

Според висшия руски дипломат въпреки че Русия е призовавала американските власти да предприемат по-отговорен подход към въпросите, свързани с кризата с коронавируса, като финансирането на Световната здравна организация (СЗО), вместо това Москва наблюдавала тенденция в обратна посока.

"Виждаме как политици, дипломати и високопоставени фигури в изпълнителната власт във Вашингтон буквално ежедневно умножават списъка си с оплаквания срещу Китай и се опитват да наложат антикитайски дискурс сред цялата международна общност", настоя Рябков.

Тръмп разочарован от Китай

Тръмп разочарован от Китай

Моментът бил чудесен доларът да е силен

Руският дипломат предложи, поне по време на настоящата криза, че страните трябва да "изоставят собствените си егоистични подходи и представи" в полза на намирането на общ подход за решаване на проблеми, засягащи цялото човечество, възможно най-скоро, за да се разбере "най-ефективният начин да се противопоставим на пандемията и да открием възможности за рестартиране на световната икономика с възможно най-малко вреди за цялата цивилизация и за всяка отделна страна."

САЩ и Китай се въвлякоха във все по-остра риторика вследствие на разпространението на коронавируса, като Вашингтон твърди, че Пекин е "прикрил" истинския брой на заразените и починалите в Китай и заплашва да санкционира и съди азиатската страна за вреди, причинени от COVID-19. Китай отрече тези твърдения и предупреди, че ще отмъсти.

Китай налага санкции на конгресмени и организации от САЩ

Китай налага санкции на конгресмени и организации от САЩ

Предприема мерки за противодействие, които ще бъдат "болезнени"