Китай обмисля да наложи санкции срещу четирима конгресмени на САЩ и две организации заради законопроект до Сената на САЩ за ограничителни мерки срещу Пекин във връзка с действията с пандемията, съобщава Global Times. 

Генералният прокурор на Мисури Ерик Шмит, който за първи път заведе дело срещу китайските власти, обвинявайки ги в укриване на информация за разпространението на новия коронавирус, също може да бъде в списъка със санкции.

Китай: Искът на Мисури е абсурден, САЩ нямат юрисдикция

Китай: Искът на Мисури е абсурден, САЩ нямат юрисдикция

Министерството на външните работи определи действията на американския щат като "нищо повече от абсурд" и липса на фактологично или правно основание

Китай възнамерява не само да реагира символично, но и да предприеме мерки за противодействие, които ще бъдат "болезнени" за САЩ.

По-рано американският републикански сенатор Линдзи Греъм внесе в Сената на САЩ законопроект, който предвижда възможността за налагане на санкции срещу Китай, ако Пекин "не съдейства и не предостави пълен доклад за събитията, довели до избухването" на нов тип коронавирус.

Говорителят на външното министерство Жао Лицян определя предложения законопроект на Греъм като аморален.

Според него тази инициатива "абсолютно игнорира фактите".

Лицян подчертава, че от избухването на болестта, причинена от новия тип коронавирус, Китай работи в тясно сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО).

Сенатът на САЩ плаши Китай със санкции, ако не даде пълен отчет за Covid-19

Сенатът на САЩ плаши Китай със санкции, ако не даде пълен отчет за Covid-19

Китайската комунистическа партия трябва да бъде подведена под отговорност за вредната роля