В Пекин китайските власти отхвърлиха решението на американския щат Мисури да съди правителството на Китай заради действията на страната за овладяване на епидемията от коронавирус.

Министерството на външните работи определи действията на американския щат като "нищо повече от абсурд" и липса на фактологично или правно основание.

Мисури съди Китай заради COVID-19

Мисури съди Китай заради COVID-19

Американският щат е понесъл икономически щети

Говорител на ведомството, цитиран от "Гардиън", коментира, че отговорът на Китай срещу коронавируса не е под юрисдикцията на американските съдилища. Представителят добави, че Пекин предоставя актуална информация за епидемията на САЩ от 3 януари 2020 г.

Подобна злоупотреба със съдебната система не е благоприятна за епидемиологичния отговор в САЩ и също е в противоречие с международното сътрудничество, коментира говорителят.

Троен скок на заразените с COVID-19 в Китай

Троен скок на заразените с COVID-19 в Китай

Няма починали

Това, което САЩ трябва да направят, е да оборят и да отхвърлят такава злоупотреба със съдебната система, добави говорителят.

Според експерти по международно право, ако САЩ искат да заведат съдебен иск срещу Китай, трябва да го направят в международен форум, защото няма гражданска юрисдикция при такива искове в американските съдилища.