Пекин обвини САЩ в оклеветяване на Китай, след като Вашингтон съобщи, че китайски хакери са се опитали да откраднат проучвания за разработване на ваксина против коронавируса, информира АФП.

Обвиненията на САЩ наляха още масло в огъня между глобалните суперсили, които спорят за произхода на пандемията, която уби около 300 000 души.

Преследван от 120-годишен фантом, Китай се бори с модерна обсада

Преследван от 120-годишен фантом, Китай се бори с модерна обсада

Старият Съюз на осемте нации отново обгражда Поднебесната империя

Американските власти съобщиха вчера, че китайски хакери са се опитали да се сдобият с информация за лечение и създаване на ваксина против коронавирус. Те поясниха, че в хакерските опити са участвали групи, свързани с китайското правителство.

ФБР и Агенцията по киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA) заявиха, че действията на Китай представляват "голяма заплаха" за отговора на САЩ против Ковид-19.

"Китай изразява силно недоволство и твърдо се противопоставя на подобно оклеветяване", отговори говорител на китайското външно министерство на редовния брифинг.

Тръмп разочарован от Китай

Тръмп разочарован от Китай

Моментът бил чудесен доларът да е силен

"Като съдим от миналото, САЩ са автори на най-големите киберкражби в света", добави говорителят.

Той подчерта, че Пекин е със значителни постижения в борбата с пандемията.

Китай "също води света в изследването на ваксина и лечение против Covid-19" и следователно има по-големи основания да се притеснява от кибершпионаж, отбеляза представителят. По думите му хакерските атаки, възпрепятстващи борбата с пандемията, трябва да бъдат осъдени от народите по света.

Говорителят заяви, че САЩ трябва да престанат да обвиняват и да дискредитират другите, а да се съсредоточат върху превенция и контрол на заразата. Китайският представител отговори на изказване на Доналд Тръмп, че Covid-19 е "заразата от Китай".

Китай налага санкции на конгресмени и организации от САЩ

Китай налага санкции на конгресмени и организации от САЩ

Предприема мерки за противодействие, които ще бъдат "болезнени"