Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Китай, че се опитва да открадне изследвания, свързани с COVID-19 и призова Пекин да прекрати тази злонамерена дейност, се казва в изявление, публикувано в четвъртък и цитирано от "Спутник".

В сряда ФБР и Министерството на вътрешната сигурност предупредиха, че хакери, свързани с китайското правителство, се опитват да откраднат информация от американските институции, свързани с изследвания на ваксини и лечение на COVID-19.

Помпео и други висши служители на администрацията на Тръмп предположиха, без публично да оповестят доказателства, че новият коронавирус е произлязъл от вирусологичната лаборатория на Китай в град Ухан.

Китай отхвърли като клевета обвиненията на САЩ, че се е опитал да открадне ваксина против Covid-19

Китай отхвърли като клевета обвиненията на САЩ, че се е опитал да открадне ваксина против Covid-19

Обвиненията на САЩ наляха още масло в огъня между глобалните суперсили

Китай многократно отрича обвиненията.

Миналата седмица президентът Доналд Тръмп заяви в интервю, че вярва, че по-скоро некомпетентността, отколкото злонамереното намерение стои зад действията на Китай.

Въпреки това Тръмп обвини китайското правителство, че не е информирало международната общност за епидемията навреме, което е довело до разпространението на вируса по света.