Европейските държави трябва да се подготвят за втора по-смъртоносна вълна на заразяване с коронавирус, тъй като пандемията не е приключила. Това предупреждение отправи в интервю за британския вестник "Дейли телеграф" доктор Ханс Клюге, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа.

Докато европейските страни започнаха да разхлабват ограничителните мерки, Клюге подчерта, че сега е "времето за подготовка, а не за празненства". Той подчерта, че случаите на заразени с коронавирус във Великобритания, Франция и Италия започнаха да падат, но това не означава, че пандемията отминава.

СЗО: Коронавирусът може да остане с нас, както HIV

СЗО: Коронавирусът може да остане с нас, както HIV

След 5 г. може да имаме контрол върху ситуацията...

Епицентърът на заразата в Европа сега е на изток, случаите в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан се увеличават, изтъкна регионалният директор на СЗО. По думите му държавите трябва да използват това време мъдро и да започнат да укрепват здравните си системи, както и да увеличават капацитета в болниците, първична медицинска помощ и интензивните отделения.

"Сингапур и Япония разбраха рано, че това не е време за ликуване, това е време за подготовка. Това правят скандинавските държави - те не изключват втора вълна. Но те се надяват да бъде локализирана и да могат да скочат бързо", обясни Клюге.

Той също каза, че втората вълна може да съвпадне с разпространението на други инфекциозни заболявания.

"Много съм притеснен от двойна вълна - през есента, може да имаме втора вълна на Covid и друга на сезонния грип или морбили. Преди две години имахме 500 000 деца, които не получиха първа ваксина против морбили", обясни Ханс Клюге.

Стадният имунитет е "опасна" концепция, предупреди СЗО

Стадният имунитет е "опасна" концепция, предупреди СЗО

СЗО подчерта, че се проучват пет "обещаващи" лекарства против коронавирус

Много експерти предупредиха, че втора вълна на пандемията може да бъде дори по-смъртоносна от първата, припомняйки пандемията от Испански грип през 1918-1920 г. Когато се появи Испанският грип за първи път през март 1918 г., той е имал белезите на типичния сезонен грип, но есента се върнал много по-смъртоносен. В крайна сметка вирусът е отнел живота на около 50 милиона души. Движението на войниците в края на Първата световна война се смята, че е ускорило разпространението на вируса. Също е имало трета и четвърта вълна, въпреки че не са били толкова опустошителни.

"Ние знаем от историята, че при пандемиите страните, които не са били ударени в началото, могат да бъдат засегнати при втората вълна", коментира Клюге пред изданието.

СЗО има 8 основни кандидати за ваксина

СЗО има 8 основни кандидати за ваксина

7,4 милиарда евро са обещани преди седмица от лидери от 40 държави

"Какво ще видим в Африка и Източна Европа? Те са зад кривата - някои държави казват, че "ние не сме като Италия" и две седмици по-късно, бум! Те за съжаление могат да бъдат засегнати от втора вълна, така че трябва да бъдем много, много внимателни", добави той.

По думите му разхлабването на ограничителните мерки трябва да става постепенно и внимателно, тъй като все още няма ваксина и лечение.

"Хората мислят, че блокадата свърши. Нищо не се е променило. Целият пакет за контрол на заразата трябва да бъде на място. Това е ключовото послание", продължи експертът.

Той се надява пандемията да покаже, че сега здравето трябва да бъде над политическия дневен ред.

"Ние винаги сме мислили, че здравето е водачът на икономическия просперитет, но е по-сериозно, където няма здраве, няма икономика. Това е урокът, който не трябва да се забравя. Общественото здраве заслужава да бъде поставено на върха на дневния ред. И понякога, когато лидер страда персонално, това помага", заключи той.