Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп частично възстановява финансирането на Световната здравна организация (СЗО), информира Фокс нюз, позовавайки се на чернова на писмо.

В писмото пише, че правителството се е "съгласило да плати това, което плаща Китай" на СЗО.

СЗО: Европа да се подготви за втора по-смъртоносна вълна на Covid-19 тази зима

СЗО: Европа да се подготви за втора по-смъртоносна вълна на Covid-19 тази зима

Клюге подчерта, че сега е "времето за подготовка, а не за празненства"

На 14 април САЩ спряха парите за СЗО, обвинявайки организацията, че насърчава "дезинформацията" на Китай за коронавируса. Тогава американското правителство обяви, че ще направи преглед на организацията.

САЩ са най-големият донор на СЗО. Ако Вашингтон отпусне колкото Китай допринася, според Фокс нюз, нивото на новото финансиране ще е около 1/10 от 400 милиона долара, които американците отпускаха на година.

СЗО: Коронавирусът може да остане с нас, както HIV

СЗО: Коронавирусът може да остане с нас, както HIV

След 5 г. може да имаме контрол върху ситуацията...

Междувременно директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ Робърт Редфийлд обяви, че починалите от коронавирус в САЩ ще достигнат над 100 000 до 1 юни.

Агенцията е стигнала до заключението след проследяване на 12 различни прогностични модела. Всички показват, че вирусът ще отнеме живота на повече от 100 000 американци до другия месец.

В момента в САЩ заразените са повече от 1,4 милиона, а починалите са над 87 000.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 300 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 4,5 млн. случая и повече от 307 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 1,6 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".